WHO: ‘Ongelijke verdeling vaccins draagt bij aan opkomst nieuwe covid-varianten’

Vaccinatiegraad vergroting was mislukking in 2021

Tedros Adhanom Ghebreyesus, hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), verklaarde de ongelijke verdeling van vaccins wereldwijd de grootste mislukking van 2021. Tedros verklaarde ook, dat een lage vaccinatiegraad in veel landen, bijdraagt aan de opkomst van nieuwe varianten, die de wereldwijde economische groei kunnen ondermijnen. “De ongelijke verdeling van vaccins wereldwijd heeft bijgedragen aan de opkomst van nieuwe covid-varianten, zoals de Omicron-variant die het wereldwijde economische herstel bedreigen”, aldus de WHO.  Ghebreyesus zei, dat vaccin-ongelijkheid dodelijk is voor mensen en banen. Daarenboven ondermijnt ze een wereldwijd economisch herstel.

Tedros vertelde voorts, dat het onvermogen van wereldleiders om samen te werken en de vaccinatiegraad in armere landen te vergroten, een van de grootste mislukkingen van 2021 was. Volgens Tedros, is een lage vaccinatiegraad in veel landen, een belangrijke factor bij het ontstaan van varianten zoals de Delta- en Omicron-variant. De WHO had zich ten doel gesteld tegen eind 2021,  40 procent van de bevolking in alle naties van de wereld, te vaccineren. 92 landen hebben dat echter niet gehaald ondanks de verspreiding van 9 miljard inentingen wereldwijd. De WHO heeft zich tot doel gesteld tegen het midden van dit jaar 70 procent van de bevolking in elk land van de wereld te vaccineren. “Wereldwijde leiders zullen hun zogenaamde  vastberadenheid moeten uitbreiden om ervoor te zorgen dat de wereld, veilig en beschermd is en blijft. En deze pandemie zal niet eindigen totdat we dat doen.”

Vanwege de opkomst van de Omicron-variant, zal het Internationaal Monetair Fonds (IMF) naar verwachting, zijn wereldwijde groeiprognose verlagen. “Een nieuwe variant die zich zeer snel kan verspreiden, kan het vertrouwen aantasten, en in die zin zullen we waarschijnlijk enkele verlagingen zien van onze oktober-projecties voor wereldwijde groei”, vertelde Kristalina Georgieva, IMF-directeur.

Het IMF voorspelde dat de pandemie het bruto binnenlands product (bbp) wereldwijd in de komende vijf jaar met USD 5,3 biljoen zou kunnen verminderen in vergelijking met de huidige schattingen. Jerome Powell, Federal Reserve-voorzitter verklaarde afgelopen maand dat Omicron, een risico vormt voor de economische groei van de Verenigde Staten (VS). Powell zei dat de impact van de Omicron-variant, zal afhangen van de mate waarin het de vraag onderdrukt. “Het is onduidelijk hoe de variant, de inflatie, het personeelsbestand en de economische groei zou kunnen beïnvloeden. Hoe meer mensen gevaccineerd worden, hoe minder economisch effect”, zei Powell.

Huw Pill, de hoofdeconoom van de Bank of England, vertelde dat de Omicron-variant, een ‘tweezijdig’ risico vormt. “Omicron heeft een nieuw niveau van onzekerheid geïntroduceerd in onze beoordeling van de economie als geheel, de inflatievooruitzichten en de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt”, aldus Pill.

More
articles