IMF EEN BITTERE PIL NA 10 JAAR PAARS

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft op woensdag 22 december, zijn goedkeuring verleend om het Herstelplan van Suriname financieel te ondersteunen. Suriname ontvangt 688 miljoen US-dollar (607 miljoen euro) aan financiële steun die bedoeld is om de economie weer gezond te maken. Suriname kreeg per direct USD 56,4 miljoen euro overgemaakt. De rest van het bedrag zal later in verschillende fasen beschikbaar komen.  Deze lening moeten we zien als een ondersteuning naar de Centrale Bank van Suriname. De lening biedt de mogelijkheid om betalingen aan het buitenland te kunnen verrichten. De steun is geen geld om zomaar te verbrassen, daarom zal het IMF een kantoor in Paramaribo opzetten, zodat het makkelijker Suriname kan begeleiden en monitoren bij de uitvoering van het Herstelplan. Er zal controle zijn vanuit het IMF, zodat er zorgvuldig wordt omgegaan met de lening. In de tussentijd moet Suriname de productiesector stimuleren, zodat wij het geld terug kunnen verdienen. Het geld gaat door eenieder terugbetaald moeten worden, nu is de tijd aangebroken om te kijken hoe wij geld kunnen generen, zodat wij binnen een aantal jaren weer schuldvrij kunnen leven en een sterke munt kunnen hebben. Helaas is het IMF- programma 5 jaar te laat in ons land, want als we het in 2016 hadden uitgevoerd, was de schade niet zo enorm. Maar het effect van alle economische malaise is van 10 jaar paars en dan is het IMF een zeer bittere pil om te slikken als samenleving. Het jaar 2022 is net aangebroken en de financiële regeling van het IMF zal het inlandse economische plan van de autoriteiten van Suriname ondersteunen, gericht op het herstellen van de houdbaarheid van de begroting, terwijl de kwetsbaren worden beschermd door sociale vangnetprogramma’s uit te breiden. De regeling zal ook helpen om de overheidsschuld terug te brengen tot houdbare niveaus, het monetaire en wisselkoersbeleidskader te verbeteren, het financiële systeem te stabiliseren en de institutionele capaciteit te versterken om corruptie en witwassen van geld aan te pakken en het bestuur te verbeteren. Keerpunt is het meest geïnteresseerd in de maatregelen omtrent het sociaal vangnet, want de minderdraagkrachtige groep is enorm groot geworden in ons land en kan de harde maatregelen die gepaard gaan met het IMF-programma, absoluut niet dragen. Wij vragen de regering om meer informatie te verstrekken met betrekking tot het sociaal vangnet en het niet te technisch uit te leggen, want de kleine man begrijpt dat totaal niet. Kort en bondig zijn, zodat eenieder duidelijk begrijpt wat er gaat gebeuren en waar hij van kan profiteren.

More
articles