Bousaid: Benoeming DSB-CEO kan niet via een coup

‘CBvS moet zich niet bemoeien met inhoudelijke keuzes’

In de editie van Keerpunt van afgelopen zaterdag, verscheen er een artikel dat gebaseerd was op de moeizame benoeming van nieuwe directieleden bij De Surinaamsche Bank (DSB), gezien het inmiddels geen geheim meer is dat de huidige CEO, Steven Coutinho, heeft aangegeven, zijn contract niet te willen verlengen. De Raad van Commissarissen (RvC) van de bank is daarom al enkele maanden bezig met de selectieprocedure voor nieuwe directiekandidaten van De Surinaam-sche Bank (DSB). De RvC van DSB heeft onlangs een preferentiële keuze gemaakt uit twee kandidaten die waren voorgedragen op advies van het selectiebureau. Volgens de uitnodiging van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders die op 20 december is uitgeschreven, wordt de heer A. Molenkamp voorgedragen als Kandidaat CEO. Deze keuze voor CEO-functie is naar de krant verneemt, niet in goede aarde gevallen bij twee grootaandeelhouders, omdat zij nog steeds een eigen kandidaat willen doordrukken. Voorts vernemen wij, dat de Centrale Bank van Suriname zelf aan de overige grootaandeelhouders heeft gevraagd, of zij die bewuste kandidaat van de twee grootaandeelhouders, toch nog zou willen meenemen in hun besluit, ofschoon die bewuste kandidaat niet voldoet aan de vastgestelde eisen, en daardoor niet door de toets is gekomen. Jim Bousaid, ex-directeur van de Hakrinbank en tevens monetair econoom, zegt in het programma Business Talks, een productie van Stanvaste Radio, dat de CEO-positie van een bank de belangrijkste functie is, omdat het gaat om degene die daar de eindverantwoordelijkheid krijgt.

De kandidaat Molenkamp die reeds is voorgedragen door de RvC, heeft volgens Bousaid een indrukwekkende CV, om gekozen te worden voor de functie. “ Er zijn hardnekkige geruchten, dat enkele gekwalificeerde grootaandeelhouders (zij hebben ongeveer 20% aandelen in DSB), op de vergadering, een eigen kandidaat zullen voordragen.

Dat schept wel verwarring en commotie in de samenleving en ook binnen de bank. Ik denk dat wat hier de uitkomst geven, zijn dat de duidelijk spelregels van good-governance moeten worden gehanteerd. Een bank moet good-governance altijd hoog in het vaandel dragen, dat is belangrijk voor de integere besturing en het vertrouwen zoals het imago van de instelling. Het imago van het Surinaamse bankwezen is in de afgelopen jaren door allerlei minder gunstige zaken geschaad.

Als de gekwalificeerde aandeelhouders toch een eigen kandidaat willen voordragen op de AVA, dan is dat juridisch wel mogelijk, maar ethisch en volgens de regels van good-governance is dat volstrekt onjuist”, aldus Bousaid.

Hij zegt verder, dat er een objectief proces is geweest, alvorens de voorgedragen kandidaat was gekozen door de RvC. Het is dan volgens de monetaire econoom onkan, dat de grootaandeelhouders vanuit een machtspositie een bepaalde persoon willen doordrukken om in die CEO- positie te komen. Hij is verder van mening, dat dit soort handelingen typisch dingen zijn die je niet kan doordrukken binnen een bank.  “Ik denk dat de Centrale Bank van Suriname hierin een sturende rol moet vervullen, hij moet de governance bewaken binnen het bankwezen.

Dit betekent, dat hij moet letten dat de processen om te komen tot een nieuwe directeur, dat die op een correcte manier worden gevolgd, zodat profielen worden getoetst. Het laatste dat de CBvS moet doen, is zich gaan bemoeien met inhoudelijke keuze van een CEO. De Centrale Bank moet alleen de processen bewaken”, zegt Bousaid.

De ex-bankier zegt ook, dat wanneer dit soort zaken zich voordoen, dan spelen er (duistere) belangen, daarom moeten kandidaten worden getoetst door een commissie. “Het past niet om buiten deze procedure, een andere kandidaat te willen positioneren. Ik roep de Centrale Bank nadrukkelijk op om zijn onafhankelijke toezichthoudende rol te vervullen en ik wil ook de overheid oproepen ervoor te zorgen dat het goede voorbeeld wordt geven voor wat good governance betreft.

De overheid is grootaandeelhouder van de Hakrinbank en die is ook grootaandeelhouder bij DSB. De overheid is ook grootaandeelhouder bij Self-Reliance die ook gekwalificeerd aandeelhouder is van DSB. Daarbij heeft de overheid ook rechtstreeks belang in DSB, dus zij heeft de macht om een eventuele coup tegen te houden. Ik wil een nadrukkelijk beroep op de overheid en de Centrale Bank doen het goede voorbeeld te geven”, aldus Bousaid.

Hij is van mening, dat je een bankdirecteur niet via een coup op een post kan krijgen, dit zal de samenleving noch de vakbond accepteren.

More
articles