President: ‘Overeenkomsten tekenen voor schuldherschikking niet de procedure in China’

In de persconferentie van afgelopen woensdagavond, ging president Santokhi in op ons buitenlandbeleid. “Tijdens het staatsbezoek aan China zijn verschillende zaken besproken”, zei Santokhi en verwees bijvoorbeeld naar zijn ontmoeting vorig jaar met Narendra Modi, de premier van India. Volgens president Santokhi is toen met Modi afgesproken op het niveau van staatshoofden, dat de schuldherschikking in orde moet komen tussen India en Suriname en wees Santokhi erop, dat op grond daarvan de ondertekening met Modi heeft plaatsgevonden. “Daarna is de herschikking door deskundigen verder uitgewerkt en afgehandeld binnen drie maanden”, aldus Santokhi.

Volgens hem werkt het systeem anders met China. “Het is niet zo, dat twee staatshoofden daar overeenkomsten tekenen voor schuldherschikking dat is niet de procedure”, aldus de president. Hij zei dat het niet de “technicians” zijn die de herschikking klaarmaken. Santokhi vertelde, dat het de banken zijn die het doen, dat is het Bureau voor de Staatsschuld dat het doet, dat zijn ministers die het doen, maar feit is dat voor wat betreft China, de schuldherschikking reeds voorbereid was op technisch niveau, en dat slechts de politieke bevestiging moest komen op het niveau van de twee presidenten, hetgeen ook gebeurd is. Vervolgens zei Santokhi dat er heel wat afspraken werden gemaakt.

Stanley Raghoebarsing, minister Financiën, is tijdens de persconferentie nader ingegaan op al de overeenkomsten en de Chinese bedrijven die geïnteresseerd zijn, om te investeren in Suriname.

“En elke dag krijgen we verzoeken, dat Chinese delegaties naar ons land wensen te komen. “Zo is op dit moment hier aanwezig het grootste bauxietbedrijf van de wereld, Chinalco”, aldus Santhoki.

Volgens Santokhi komt de delegatie van Chinalco om zich te oriënteren in het West-Suriname gebied, omdat daar verschillende bedrijven belangstelling getoond hebben om te willen investeren. Ook zei hij dat er nog ruimte is voor meer bedrijven. “We hebben het systeem en een traject ingezet, er is een presidentiële werkgroep die de belangstelling van de investeerders bestudeert. Dat wil zeggen dat onderzoeksgroepen kenbaar kunnen maken, dat ze geïnteresseerd zijn in het uitvoeren van onderzoek naar bauxietwinning.’’

Voorts zei Santokhi dat voorgesprekken zullen plaatsvinden, een voorselectie, “en vervolgens komt de tweede fase en dat is de Expression of Proposal, om concrete voorstellen te presenteren, waarbij het traject wordt ingezet en we hebben voldoende bauxiet, die gaan we ontwikkelen met goedkoop gas”, aldus Santokhi. Volgens hem moet dat integraal gedaan worden, “namelijk de gasproductie en bauxiet”, aldus Santokhi.

More
articles