SURINAME WACHT OP INVESTEERDERS

Suriname is in de afgelopen 10 jaar sterk geassocieerd geweest met landen als Venezuela en Cuba. Ooit werd beloofd, dat de Petrocaribe deal ons zou helpen om de een na grootste voedselschuur te worden van Latijns-Amerika. In Venezuela werden sinds 2006 onder Chavez alle Amerikaanse bedrijven genationaliseerd. Dit beleid jaagt investeerders weg. In Suriname is er 10 jaar lang (eigenlijk 41 jaar lang) veel sympathie geweest voor een dergelijk beleid. Zeker bij de politieke partijen die in 2010 aantraden. Desondanks staan Surinamers nu nog ‘met bere’ te wachten op investeerders, en dat geldt ook voor het verhaal over het ‘diasporakapitaal’. Investeerders komen alleen naar Suriname als zij voor een lange tijd zekerheid hebben. De paarse partij die zoveel sympathie heeft voor het nationaliseren van buitenlandse investeringen, bezit anno 2021 nog 16 zetels. Bijna een derde van de assembleezetels. De idiote ideeën van Maduro schijnen dus ook in Suriname enig draagvlak te hebben. Dat is namelijk wat de cijfers uitwijzen. Wat zullen investeerders hiervan denken? Bij elke gelegenheid verschijnt de paarse leiding met rode hemden en een Che Guevara pet op. Suriname moet nog veel doen om investeerders te kunnen overtuigen. Slechts één verkiezingsuitslag schept namelijk nog geen zekerheid op de lange termijn, en dat is nu juist wat investeerders zo belangrijk vinden. De KKF beschikt over cijfers waaruit blijkt dat de buitenlandse investeringen in Suriname zijn afgenomen. In de afgelopen 20 jaar zijn er niet veel buitenlandse investeringen meer in Suriname geweest, wel leningen gepleegd met enorme rentes, aangezien onze kredietwaardigheid al zeer laag was. Suriname zit momenteel bovendien in een recessie en dit fenomeen veroorzaakt heel veel onzekerheid voor investeerders, omdat je je geld niet terugverdient in een economie die inkrimpt. De man van de straat in Suriname zit in volslagen onwetendheid en hoopvol gestemd op diaspora investeerders te wachten, omdat dit was beloofd. Toen de beloften werden gemaakt in 2018, kon niemand de recessie van 2020 bevroeden. En wanneer ze eindigt, weet niemand.

More
articles