Gevreesde COVID-19-virusvarianten in Suriname

De Braziliaanse, Britse en de Zuid-Afrikaanse coronavarianten komen nu ook voor in ons land. Dit meldt de Communicatie Dienst Suriname (CDS) van de regering in een persbericht. Er worden regelmatig monsters opgestuurd naar Nederland om na te gaan of er varianten van COVID-19 voorkomen in Suriname. Uit de laatste monsters die zaterdag jl. zijn opgestuurd, is gebleken dat de drie gevreesde varianten nu ook voorkomen in Suriname. De minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, gaf gisteren tijdens het programma To the Point op Apintie televisie aan, dat het Nederlandse gezondheidsinstituut RIVM, de monsters kosteloos onderzoekt voor Suriname.

Gezien de internationale ontwikkelingen en het voorkomen van de verschillende varianten van het COVID-19-virus, is men op het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) begonnen met een specifieke surveillance hiertegen. Er worden regelmatig monsters verzameld om die op te sturen naar het buitenland, waar men kan onderzoeken om welke varianten het gaat. Op zaterdag 24 maart 2021 is een batch met monsters van de periode begin februari tot eind maart naar het RIVM in Nederland gestuurd, waar men kosteloos de analyse heeft uitgevoerd. De resultaten van deze verzending zijn zorgwekkend.

Naast de verschillende banale varianten, is geconstateerd dat de 3 voornaamste “Variants of concern”, namelijk de P1 (ook wel de Manaus variant), de B 1.1.7 (ook wel de Britse variant) en de B 1.351 (ook wel de Zuid Afrikaanse variant) ook hier circuleren. Het gevaar is dat de Braziliaanse variant ook personen van tussen de 25 en 40 jaar treft en aanmerkelijker besmettelijker is dan COVID-19

De eerste positief geteste mensen van de P1 variant, en de B 1.1.7 variant, hebben rond 15 februari voor het eerst klachten vertoond en de eerste positief geteste van de B 1.351 rond 15 maart. Dit houdt in, dat er enige tijd hieraan voorbij is gegaan en derhalve de nodige voorzichtigheid geboden is. De maatregelen die men zelf in de hand heeft, zoals MoHanA moeten nu meer dan ooit, in acht worden genomen.

De overheid volgt de ontwikkelingen van de Covid-19 pandemie op de voet en zal zich blijven inzetten, om de gevolgen hiervan in Suriname zoveel als mogelijk te beperken. De maatregelen van overheidszijde zullen derhalve binnenkort worden aangescherpt.  “Er moet tijdig ingegrepen worden, als wij zien dat de cijfers richting een derde golf gaan”, aldus de directeur van Volksgezondheid Rakesh Gajadhar Sukul die gisteren ook te gast was bij het programma To The Point op Apintie Televisie. Ramadhin stelde eveneens, dat indien het aantal besmettingen in de buurlanden blijft toenemen, wij mogelijk hetzelfde kunnen verwachten in ons land. Zo zullen daarom de grenzen strenger gecontroleerd worden.

More
articles