CORRUPTIESCHANDALEN ENORM ZORGPUNT REGERING

Suriname komt steeds dichter bij de landen, die vallen onder de categorie van zeer corrupt. Ons land staat momenteel op de 94e plek van de corruptie-index van Transparancy International, die onlangs en wel op 28 januari werd gepubliceerd. Op deze index staan 180 landen waarbij Suriname een score van 38 punten haalde op een schaal van 100. Door middel van een kleurenbalk is duidelijk te zien, dat ons land niet ver staat van onder andere Servië, Sri Lan-ka, Tanzania, Ethiopië, Peru, Brazilië en Kazachstan. Alleen al het feit, dat wij dichter komen bij de status van ‘zeer corrupt’, moet niemand doen verwonderen. Het grootste slechte voorbeeld ligt binen het overheidsapparaat. De regering Santokhi heeft al meerdere keren duidelijk gemaakt, dat zij op onderzoek is uitgegaan en nu reeds weet, dat er onrechtmatig gebruik is gemaakt van middelen van de staat. Dit medium publiceerde vorig jaar vlak na de verkiezingen, veel omtrent wat werd weggedragen uit overheidsgebouwen. Uit zeer betrouwbare bron vernamen wij toen, dat kantoorbenodigdheden zoals laptops, printers, kantoorstoelen en andere apparatuur op de verschillende ministeries, gewoon naar huis waren gebracht. Ook het schandaal betreffende de overheidsvoertuigen, is nog in behandeling bij het Openbaar Ministerie, waarbij splinternieuwe voertuigen die de overheid in de afgelopen jaren had aangeschaft, overgeschreven werden op naam, zodat bepaalde ambtenaren die ook konden behouden. Ook moeten wij niet vergeten, op welke wijze de vorige regering dieftig tewerk is gegaan met onze vreemde valutakasreserves, die onder beheer waren gesteld van de moederbank. Dit schandaal zal Keerpunt nimmer vergeten en er ook niet voor schromen, het steeds weer aan te halen, want tot nu toe gaan onze lokale banken onder dit verlies gebukt. Hierdoor heeft men ook het vertrouwen dat men stelde in de Centrale Bank, vreselijk geschaad. Ook het verdwijnen van veel geld bij de Surinaamse Post Spaarbank (SPSB), betreft een schandelijke affaire, die nog verder onderzocht moet worden en nimmer in de doofpot mag belanden, omdat een ‘accountant’ zogenaamd forensisch onderzoek zou hebben gedaan, om een andere dief te beschermen en weer in ere te kunnen herstellen, die nu toch achter slot en grendel zit. Al deze schandalen liggen nu voor onderzoek bij het Openbaar Ministerie. Om niet te vergeten is de strafzaak nu in behandeling van de verkoop van ‘overheidspanden’ waarvoor de Centrale Bank van Suriname (CBvS) onder leiding van ex-governor Robert van Trikt, zeventien panden heeft gekocht van de Staat Suriname. Hiervoor heeft de moederbank een enorm bedrag van euro 105 miljoen betaald. De verkoop van de zeventien overheidsgebouwen werd gearrangeerd door Gillmore Hoefdraad, de thans voortvluchtige ex-minister van Financiën en de details van deze ‘overeenkomst’, staan uitgebreid vermeld in een lijvig document dat De Nationale Assemblee vorig jaar heeft ontvangen van de procureur-generaal (PG) mr. Roy Baidjnath Panday. Er zullen meer corruptie- en dubieuze zaken aan het licht komen, waarbij overheidsfunctionarissen betrokken waren; dan gaat het om de onrechtmatige verdwijning van geld en eigendommen van de staat, dan wel het niet betalen van belastingen en of invoerrechten. Ook het niet houden van openbare aanbestedingen, heeft geleid tot onderhandse gunningen tegen veel te hoge kosten aan bedrijven, die soms de job niet eens konden doen of hebben gedaan. Ook zijn er staaltjes bekend van onduidelijke betalingen voor werk, dat mogelijk niet eens verricht werd. Er zijn bovendien ook aanwijzingen dat binnen het overheidsapparaat tot en met de top, corruptiegevoelig zijn geworden, hetgeen aangepakt moet worden. Een en ander heeft een nadelig effect op de overheidsfinanciën, omdat er veel te weinig inkomsten worden ontvangen en er te veel niet verantwoorde uitgaven zijn. Keerpunt wacht vol belangstelling de uitkomsten van de ingestelde onderzoeken af.

 

More
articles