Wederom taalcursussen Frans in Suriname

De Franse ambassade gaat voor het promoten van de Franse taal en cultuur in Suriname. Via de Stichting Leraren Frans in Suriname, zullen er wederom taalcursussen Frans verzorgd vanaf 1 oktober.

De lessen zijn voor kinderen vanaf 6 jaar en volwassenen die Frans willen leren. Saïda Veldbloem-Tuinfort, penningmeester van de stichting en docent, zegt dat mensen verschillende redenen hebben om Frans te leren. “Sommigen willen naar Frans-Guyana, anderen willen het leren voor hun onderneming, terwijl anderen de taal altijd al hebben willen leren.”

Trène Mugisho, voorzitter van de Stichting Leraren Frans in Suriname, zegt dat het belangrijk is om Frans te leren, omdat het in veel landen in de wereld wordt gesproken. Het is niet de eerste keer dat er taalcursussen Frans verzorgd worden in Suriname. De ondersteuning werd vanwege omstandigheden stopgezet, maar met de nieuwe stichting worden de werkzaamheden weer opgepakt.

De cursus start met zes docenten en duurt negen maanden. De registratie vindt al vanaf 23 september online plaats. De cursus bestaat uit 4 niveaus: A1, A2, B1 en B2. Volgens Veldbloem-Tuinfort zijn de levels internationaal waarbij elk level een bepaald criteria heeft waaraan de deelnemers moeten voldoen.

In A1 moeten de deelnemers zichzelf kunnen presenteren en een simpel gesprek kunnen begrijpen. In A2 komt het dagelijks leven ter sprake, gevolgd door B1 en B2 waar dieper wordt ingegaan in zaken van het dagelijks leven. De kosten voor de lessen bedragen SRD 3000 voor level A1 en A2 en SRD 3600 voor level B1 en B2. Aan het maken van een gecertificeerd examen zijn extra kosten verbonden. Wie slaagt voor dit examen, krijgt een internationaal geaccrediteerd certificaat.

Volgens Veldbloed-Tuinfort wordt er nog gekeken waar dit examen afgenomen zal worden voor zij die dat willen.

Deelnemers hebben de mogelijkheid om in termijnen te betalen. Zij die al enige kennis hebben van het Frans, hoeven niet bij level A1 te beginnen, maar kunnen afhankelijk van hun kennis van de taal of een certificaat, deelnemen aan een hoger level dat aansluit bij hun niveau. zij een bepaalde level al hebben gevolgd. De lessen zullen verzorgd worden aan de Letitia Vriesdelaan 16.

Trène Mugisho, de nieuwe voorzitter van de stichting, is afkomstig uit de Democratische Republiek Congo (DRC) met 80 miljoen burgers die Frans spreken. Dat is meer dan Frankrijk waar 70 miljoen mensen Frans spreken. Zij kwam naar Suriname met haar echtgenoot en is al drie jaar in Suriname. “Ik houd van Frans en wil mijn bijdrage leveren aan de promotie van de Franse taal”, zegt Mugisho.

Vooralsnog is er geen programma voor Frans sprekenden om Nederlands te leren, maar dat zou volgens Veldbloem-Tuinfort iets zijn waar in de toekomst naar gekeken kan worden.

‘’Daarvoor zullen ook docenten nodig zijn’’, zegt zij. Joly geeft aan dat er wel Nederlands docenten zijn die lesgeven op verschillende scholen in Apatou en Sint-Laurent-du-Maroni in Frans-Guyana.

Ook op de Franse ambassade was er een Nederlands docent aanwezig die lessen Nederlands verzorgde aan het Frans sprekend personeel, terwijl de Nederlands sprekenden ook Frans leerden. Deze activiteit werd stopgezet nadat de ambassade de ondersteuning stopzette. Met de nieuwe stichting hoopt Joly dat de ambassade weer lessen Nederlands en Frans kan geven aan haar personeel. Volgens Joly zijn er plannen om Frans te introduceren in het Surinaams onderwijs en omgekeerd om Nederlands te doceren op scholen in Frans-Guyana.

Hiervoor zijn er plannen voor samenwerking tussen het Intituut voor het opleiden van leraren in Frans-Guyana en het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) in Suriname en het ministerie van Onderwijs. Joly zegt dat er reeds gesprekken waren gevoerd over de mogelijkheden, maar dat de gesprekken opnieuw moeten beginnen vanwege de nieuwe regering.

door Priscilla Kia

 

More
articles