Onderzoekers EBS- corruptiezaak focussen op bewijsstukken

Enkele mede-indieners van de aangifte tegen Andy Rusland en Otmar Sibilo, eigenaar van Olibis, hebben zich teruggetrokken. VHP-assembleelid Kishan Ramsukul die de klacht bij het Openbaar Ministerie had ondertekend, heeft zich eveneens teruggetrokken. Volgens jurist Antoon Karg hebben de niet technische en juridische aangevers, hun rol bij het onderzoek naar onregelmatigheden bij het staatsbedrijf EBS voltooid en zich om die reden teruggetrokken. “Op uitnodiging van het onderzoeksteam zijn bij vertegenwoordiging, reeds alle naar mening van de aangevers, relevante gegevens verstrekt. De terugtrekking van een minderheid is een persoonlijk besluit geweest. Door meer op technische en juridische aspecten te letten, kunnen getuigen en deskundigenverklaringen aangescherpt worden en kan het onderzoek kwalitatief en inhoudelijk efficiënt en gericht afgerond worden”, aldus Karg.

Naar verluidt zijn Marten Atencio, Michael Loswijk en Angelique Del Castilho gisteren gehoord. Shyam Binda wordt ook deze week gehoord. “De vragen spitsen zich veelal toe op de bewijsstukken en de getuigen, zoals gebruikelijk in deze fase van het onderzoek”, stelt de jurist.

Verschillende politici en activisten hebben Rusland en Sibilo aangeklaagd bij de procureur-generaal (pg).  Volgens verklaringen van medewerkers van de EBS, zijn zij op verschillende momenten getuige geweest van de wijze waarop door de directie en de Raad van Commissarissen wordt samengespannen om corruptie te plegen. Alle feiten in de strafklacht tegen het tweetal, wijzen erop dat er in dezen sprake is van corruptie en wel het gunnen van werkzaamheden van tientallen miljoenen USD aan het bedrijf Olibis. Hierbij wordt misbruik gemaakt van de financieel slechte positie van de EBS om Olibis te kunnen selecteren, omdat alleen dit bedrijf zogenaamd een financieringsoptie kan aanbieden. Hierdoor wordt effectief het gehele aanbestedingsproces omzeild. In de aangifte is de conclusie getrokken, dat de door de RvC en directie gepleegde handelingen, de EBS en de staat Suriname, grote schade opleveren. Deze handelingen kunnen worden aangemerkt als oplichting en zijn tevens in strijd met de Anti-corruptiewet.

More
articles