Met implementatie COVID-19 boetelijst extra aandacht ID-kaart wet

Boetelijst is ‘tool ‘ voor politie

Tijdens de persconferentie van het Outbreak Management Team gisteren, bevestigde de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, dat het staatsbesluit inzake de boetelijst voor COVID-19 overtredingen, conform de Wet Uitvoering Uitzonderingstoestand reeds is gepubliceerd en opgestuurd naar de politie. De boetelijst is een gereedschap voor de politie om op te kunnen treden tegen overtreders van de door de regering afgekondigde maatregelen. “De politie kan elk moment overgaan tot uitvoering’, aldus Amoksi. Hoofdinspecteur Humprey Naarden van het Korps Politie Suriname (KPS), haalt aan, dat er met de toepassing van de COVID-19 boetelijst, ook extra aandacht gericht zal worden op de ID-kaart wet van 2018.

“Dit zullen wij zeker niet uit het oog verliezen, omdat wanneer wij personen in kwestie op het moment dat zij een covid-maatregel hebben overschreden aanhouden, zij per direct hun ID-kaart moeten aantonen, zodat wij de juiste gegevens hebben van de persoon”, aldus Naarden. Volgens de hoofdinspecteur is een ieder die de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt, verplicht over een ID –kaart te beschikken.

“Dat staat ook in de wetgeving geschreven.

“Indien dit niet het geval is, mogen de desbetreffende politieambtenaren, een boete uitschrijven van SRD 100, als de persoon in kwestie binnen 24 uur zijn ID niet kan tonen. Maar als die wél zijn ID binnen 24 uur kan aantonen, wordt de ID-boete ingetrokken.”

Volgens Naarden geldt er een boete van SRD200, – voor de persoon, van wie de ID-kaart is vervallen en die helemaal niet over één beschikken. Het is volgens hem een praktijksituatie die zich nu voordoet. “Tijdens dit hele proces van de boetelijst, zien wij ook, dat andere zaken extra aandacht nodig hebben, zoals de ID-kaart wet. Op zo een manier voorkomen wij, dat de persoon zich met een valse naam presenteert. En ook dat de politie in de maling wordt genomen.”

Naarden doet wederom een beroep op de samenleving zo snel mogelijk, de nodige maatregelen te treffen voor, wat betreft de ID-kaart.  Hij zegt, dat de leiding ook spoedig zal ingaan hierop via de media en een persconferentie.  “Dit doen wij niet, omdat wij zo graag boetes willen uitschrijven, maar om de samenleving bewust te maken, dat ook een ID-kaart heel belangrijk is. Hiermee kan je ook sneller komen aan een persoon zijn gegevens”, aldus Naarden. Hij zegt daarentegen aan, dat burgers gehoor geven aan de verscherpte maatregelen die de president heeft aangekondigd en zij nu wel het gevaar beseffen van het COVID-19 virus.

De COVID-19 boetelijst ziet er als volgt uit:

-Bij het betreden van openbare c.q. publieke ruimten, is een ieder verplicht een mond- en neusbedekking op te hebben. Indien men zich niet hieraan houdt, staat voor deze overtreding een boete van SRD 150.

-Uitgaansverbod met name indien men zich buiten de toegestane tijden gelegen tussen 20.00 uur en 05.00 uur op de openbare weg begeeft of bevindt, zal de politie verbaliserend optreden. Voor deze overtreding is een boete van SRD 350 vastgesteld.

-SRD 500 boete is vastgesteld voor het samenscholingsverbod van meer dan 5 personen op of aan de openbare weg, parken of tuinen, in gesloten ruimtes, op sportinstellingen, sportvelden of op recreatieoorden, met uitzondering van het Hoogste College van de Staat, de regering en personen uit de zorg, veiligheid en essentiële diensten.

-Negeren van het ambtelijk bevel door groepen van meer dan 5 personen, staat een boete van SRD 350.

-SRD 50 voor verbod bijeenkomsten voor werk- of onderwijsdoeleinden, uitvaartdiensten en religieuze bijeenkomsten te houden, waarbij meer dan 50 personen ter plaatse aanwezig zijn in groepen van maximaal 5 personen.

-Indien men toch overgaat tot feesten, waarbij meer dan 5 personen ter plaatse aanwezig zijn, zal de politie deze overtreders beboeten. Voor deze overtreding wordt SRD 2.000 opgelegd.

-Ook is er verbod opgelegd van personenvervoer op de openbare weg. Deze zullen op de bon worden geslingerd voor een bedrag van SRD 1.500.

-SRD 3.000 is de hoogste boete in deze boetelijst. Dit staat voor verbod openstelling voor het publiek toegankelijk commerciële lokaliteiten of ruimten van welke aard dan ook.

-Mensen die in thuisquarantaine zijn mogen niet buiten hun woning of verblijfgelegenheden begeven anders riskeren zij bij betrapping een boete van SRD 1.500.

Naarden zegt, dat de leiding van het KPS nog geen zichtbare informatie heeft, wanneer zij kunnen overgaan tot uitvoering. “Morgen heeft de leiding van het KPS samen met het Covid Managementteam een bespreking hieromtrent”, stelt Naarden. Volgens hem zijn er een paar kleine operationele zaken die nog in rechtgezet moeten worden.

More
articles