VARKENSVLEES VEILIG?

Onlangs verschenen er berichten op sociale media, waarin stond dat het consumeren van varkensvlees schadelijk is. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, heeft onlangs een verklaring uitgebracht naar aanleiding van deze berichten. De onderdirecteur Veeteelt, Virginia Popken, stelt in de verklaring, dat het eten van varkensvlees niet schadelijk is voor het menselijk lichaam. “Het is tot nu toe niet bewezen dat er stoffen voorkomen in varkensvlees die schadelijk kunnen zijn voor de mens. Sommige mensen zijn wel gevoelig voor bepaalde stoffen die voorkomen in bepaalde vleessoorten. Dat is niet alleen het geval bij vleesproducten, maar ook bij vissoorten en in de volksmond bekend staat als gladvis”, aldus Popken. Volgens het ministerie is varkensvlees veilig, volgens anderen niet. Zo heeft Christien Meindertsma drie jaar lang onderzoek gedaan naar het eten van varkensvlees. De reslutaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in United News, in een artikel onder de kop: Varkensvlees hoort niet thuis in het menselijk lichaam. Volgens Meindertsma zijn varkens geschikt als grondstof voor niet-consumptiegoederen. Zij stelt dat varkensvlees gif is voor de mens en de mogelijke oorzaak van veel ziekten. Varkens zitten inwendig vol parasieten die zich ook in het lichaam van de mens kunnen nestelen. Ook bevat het vlees veel histamine, wat allergische reacties kan bevorderen of uitlokken. Het eten van varkensvlees leidt, aldus het onderzoek, ook tot een verhoogd cholesterolgehalte en risico op hartziekten. Meindertsma raadt consumptie af, maar er zijn deskundigen die zeggen, dat het geen kwaad kan om matig varkensvlees te consumeren. De consument moet dus zelf een keus maken.

More
articles