‘Suriname in gevaarlijke positie met lage rating’

Kredietbeoordelaar Fitch Ratings heeft afgelopen donderdag, Suriname zijn kredietwaardigheid van B- naar CCC bijgesteld. Deze rating staat bekend als de junkstatus. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, zegt in een persbericht, het niet eens te zijn met het rapport dat Fitch heeft uitgebracht. Oud-bankier Jim Bousaid zegt in het radioprogramma ABC Actueel, dat Suriname met deze rating in een heel gevaarlijke positie terechtkomt. Volgens Bousaid is er nooit eerder in de geschiedenis van Suriname zo een lage rating toegekend aan ons land.
“De C rating is een hele gevaarlijke rating, omdat het de status heeft van junk. Landen die hieronder vallen zijn, niet in staat om aan hun aflossingsverplichting te voldoen. Vandaar de felle reactie van Financiën”, zegt Bousaid. De rating agencies hebben volgens Bousaid, modellen die met elkaar overeenkomen, dus als Fitch Suriname downgrade, is het verwachtbaar dat Moody’s en Standard & Poor’s die grotere agencies zijn, ook met een downgrade komen.
Bousaid had in een eerder gesprek met ABC Actueel aangehaald, dat de B- rating een ernstige waarschuwing was aan Suri-name.
Hij waarschuwde toen, dat als er geen verandering zou komen, er een downgrade zou plaatsvinden waarbij Suri-name veel slechter zou scoren. Bousaid vermoedt dat de internationale kapitaalmarkt met zo een rating vrijwel dicht gaat en dat ons land voortaan heel hoge rentes gaat betalen. “Dat is pijnlijk, omdat de economie nog niet is gesaneerd.
Er zijn zeer grote tekorten. De regering loopt gewoon klem. De data in het Fitch rapport zijn huiveringwekkend.
Suriname staat werkelijk in een heel gevaarlijke situatie”, aldus Bousaid.

More
articles