DIEREN OP HOL DOOR VUURWERK

Voor de afsluiting van 2019, was het wederom raak op sociale media door de vele meldingen van weggelopen dieren. In het bijzonder renden honden weg van huis vanwege de harde knallen van vuurwerk. Maar niet alleen honden ondervinden hiervan last, ook andere dieren zijn bang voor vuurwerk. Zo kwamen we naast honden, ook vogels tegen die alle kanten uitvlogen, omdat zij gedesoriënteerd waren geraakt. Elk dier reageert anders op de knallen, maar hun eerste reactie is om weg te komen. Zo kreeg onze redactie enorme last van honderden vogels op oud en nieuw. Ze vlogen ruimtes in de gebouwen van De West binnen en zochten duidelijk een schuilplaats. De dieren waren doodsbang en wilden absoluut niet naar buiten. Het resultaat was dat op vele plaatsen vogelpoep en veren konden worden waargenomen. Daarom is Keerpunt er nog meer van overtuigd, dat het afsteken van vuurwerk alleen nog op oudjaar moet geschieden en ook op vaste tijden. Momenteel is het zo, dat er van 27 december t/m 2 januari vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden. Voor zowel de huisdieren als andere dieren, is deze periode onaangenaam. De huidige afschietperiode staat helemaal niet in lijn met het beschermen van mens en milieu. Naast dieren, hebben ook mensen last van al die rook en de knallen. Denk maar aan mensen met astma, zij kunnen helemaal niet tegen de rook en kinderen/baby’s schrikken steeds van al die harde knallen.
Daarom zien wij graag, dat er volgens vastgestelde tijden vuurwerk wordt afgestoken, zodat mensen kunnen plannen. Elk jaar heb je ook een groep asociale mensen die al voor kerst vuurwerk koopt en afsteekt, ofschoon dit nog niet is toegestaan. Wij kijken in de richting van het parlement en de regering, om regelgeving hieromtrent te maken. Het is nergens voor nodig, dat er zolang vuurwerk mag worden afgestoken. Een verbod op vuurwerk zou het beste zijn. Hiervoor is er nog een lange weg te gaan. De harde knallen en de flitsen van het vuurwerk maken als voormeld, dieren paniekerig.
Dieren kunnen vele malen beter horen dan de mens, waardoor zij ook gevoeliger zijn. Wij doen een beroep op ouders om hun kinderen erop te wijzen, dat het verboden is om vuurwerk op openbare plaatsen af te schieten. Vogels houden bijvoorbeeld helemaal niet van vuurwerk. Ze schrikken heel erg van de harde knallen, soms zelfs zo erg, dat zij van schrik dood gaan. Het afschieten van vuurwerk is een traditie in veel landen, maar niet elke traditie is goed en hoeft gevolgd te worden.

More
articles