LADDERZAT=STRAALBEZOPEN

Wanneer het om feesten gaat, zijn Surinamers altijd aanwezig. Dit was ook nadrukkelijk te merken op 31 december in onze binnenstad. In de maand december waren er overal feestjes. Op al deze feestjes was drank verkrijgbaar en maar op enkele plekken, werd er naar een identiteitsbewijs gevraagd. Het probleem wordt alleen erger, wanneer vooral jongeren denken dat alcoholmisbruik stoer is bij het uitgaan. Maar wat velen niet beseffen, is dat er nadelige gevolgen zijn, wanneer je overtollige hoeveelheden alcohol drinkt. Jeugdigen die hun grens niet kennen, kunnen snel het slachtoffer worden en een alcoholvergiftiging oplopen. Wanneer je te veel alcohol drinkt, kun je ernstig bedwelmd geraken en jezelf of anderen schade berokkenen. Verder kan bij alcoholgebruik verslaving optreden. Een alcoholverslaving is een ver gevorderd stadium van een drinker en dit vormt een groter probleem dan alcoholmisbruik. Keerpunt werd dan ook onaangenaam verrast bij het zien van de foto’s en videobeelden uit de binnenstad tijdens de owru yari viering, waarbij het opviel, dat minderjarigen ook in de gelegenheid waren overmatig alcohol gebruiken. Opmerkelijk was het, dat de leeftijd van deze personen heel laag was en de controle totaal zoek. Het gedrag van de jeugd was aanstootgevend en beschamend. Overal in de stad waren zuipende jongeren waar te nemen, maar de meesten kon je vinden tussen de Zwartehovenbrug- en de Steenbakkerijstraat. Deze pubers waren zo ladderzat c.q. straalbezopen, dat zij het bewustzijn hadden verloren vanwege overmatig alcohol- en vermoedelijk ook drugsgebruik. Zij zaten op koelboxen of lagen op het trottoir, omdat zij niet meer in staat te waren op te staan. Anderen werden opgetild en weggedragen door vrienden. Owru yari viering in Paramaribo is een traditie geworden waarbij wij als Surinamers samen komen om met muziek (drank was een bijkomstigheid) het jaar af te sluiten en het nieuwe te verwelkomen; maar nu lijkt het een vrijbrief voor sommigen te zijn geworden om je te misdragen en je richting Spoed Eisende Hulp te drinken.

More
articles