NIEMAND KOMT AAN BOUTERSE

Het is bijna niet te geloven wat er in ons land gebeurt. Voormalig legerleider Desi Bouterse, nu president van het land, is onlangs veroordeeld tot 20 jaar celstraf voor zijn rol in de 8 December-moorden. Toen vonnis werd gewezen, was de president in China. Hij zou onder andere ook naar Cuba gaan, maar kwam met spoed naar Surina-me. Daar wachtte hem een warm onthaal, want bij zijn aankomst werd hij opgewacht door een grote menigte op de Johan Adolf Pengel Luchthaven. De menigte was boos en blij. Boos over het vonnis dat uitgesproken was, blij dat ‘hun’ president weer terug was. Dat ze boos waren, was te merken. De menigte liet duidelijk merken het niet te dulden indien iemand dreigde iets met de president te doen. ‘Des for Pres!’, ‘Niemand komt aan onze president!’, ‘Ef wan mira fas’ Bouta probleem!’, ‘Sroto Des ne wroko!’, werd er geschreeuwd. Een afbakening om het publiek op afstand te houden, werd opzij geduwd. De boosheid was op het gezicht van velen te lezen. Anderen gaven aan zelfs bereid te zijn een kogel te vangen voor de president. Tot echt wangedrag kwam het gelukkig niet. Dit gedrag verbaast ons niet. We kunnen ons nog herinneren toen de zaak vorig jaar weer opgepakt werd en twee vrouwen voor de camera durfden te zeggen dat ze bereid waren te schieten als Bouterse opgesloten zou worden. Het probleem is dat het gedrag van sommige ‘Boutisten’, dusdanig is, dat het lijkt alsof de rechtsstaat Suriname bang moet zijn om de juiste stappen te ondernemen. Zij hebben liever dat de grondwet vertrapt wordt en de rechterlijke macht tot een machteloos instituut gemaakt wordt. Als de president zelf durfde aan te geven dat met de uitspraak men mensen wil uitlokken om verkeerde dingen te doen, dan weet u al hoever we zijn. Deze president is er een die communistisch denkt en daardoor democratie en recht aan zijn laars lapt. Hij zou liever de eer aan zichzelf moeten houden en opstappen of moet het hele volk lijden vanwege misstappen in zijn verleden die nu veroordeeld worden. Wie de wet overtreedt, moet veroordeeld worden. Dat geldt voor een ieder. Ook voor de president.

More
articles