‘Monetaire reserves CBvS nog in kritieke toestand’

De governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt, zou tegenover een lokaal dagblad hebben verklaard, dat de internationale reserves van Suriname, momenteel een stijgende lijn vertonen. Volgens hem zouden onze reserves nu 580 miljoen US-dollar bedragen, wat in lijn is met de internationale norm.
Steven Debipersad, lid van de Vereniging van Economisten in Suriname, zegt dat we niet moeten vergeten dat in de monetaire reserves, ook de verplichte kasreserve van de algemene banken zit. “Ze hadden beloofd dat apparaat weer te geven op de balans, maar we merken dat het in een bruto opgave is opgenomen”, zegt de econoom.
Volgens de governer speelt goud een van de belangrijkste rollen bij het optrekken van de monetaire reserves. Van Trikt gaf aan dat er voor ruim 70 miljoen US-dollar aan goud zou zijn opgekocht. “Ik zie niet dat er goud is gekocht, omdat er op de balans geen ons is bij gekomen”, zegt Debipersad. Wat er wel gebeurt volgens hem, is dat de prijs van goud blijft schommelen, waardoor het lijkt alsof er is bijgekocht.
De governor haalde eveneens aan, dat overtollige SRD’s in omloop werden afgeroomd van het publiek door goudcertificaten lokaal te verkopen. Ook dit zou volgens Debipersad niet kloppen, gezien mensen volgens hem deze certificaten niet graag opkopen. “De schatkistpapieren zijn in SRD en deze zijn niet vertrouwd. Men gaat er nog altijd vanuit dat er nog een devaluatie zal komen”, aldus de econoom.

-door Yves Kloppenburg-

More
articles