‘Bouterse verantwoordelijk voor illegale gewapende troepen’

Pater Toon te Dorsthorst heeft tijdens de herdenkingsdienst van de slachtoffers van de 8 Decembermoorden aangegeven, dat het Nationaal Leger onder leiding van Desiré Bouterse, verantwoordelijk was voor het bewapenen van illegale gewapende troepen tijdens de Binnenlandse Oorlog. Te Dorsthorst had vorig jaar tijdens de herdenkingsdienst de rol van het Nationaal Leger en het ontstaan van de illegale gewapende groeperingen belicht, waarna hij door de president werd uitgemaakt voor leugenaar. Volgens de pater had hij zijn verhaal toen gebaseerd op persoonlijke waarnemingen in de boslanddorpen, maar kreeg dit jaar een bevestiging van Melvin Linscheer, toenmalig directeur Nationale Veiligheid van president Bouterse.

Te Dorsthorst citeerde Linscheer hierbij uit het boek: Het getuigenis van president Bouterse van Sandew Hira, waarbij hij het volgende zegt over de kwestie van illegale groeperingen: ”Je had nu de onmogelijke situatie dat het leger was verboden om op te treden tegen het jungle commando. Toen hebben wij vanuit de inlichtingendiensten en het leger, besloten om zonder toestemming van de regering, de dorpen te bewapenen en te trainen. Zo ontstonden de verschillende groeperingen als de Toekajana’s, de Angoela’s, de Kofimakka’s en de Mandela’s.” Volgens Te Dorsthorst, probeerde Linscheer deze eigenmachtige handeling nog te verdedigen door te zeggen, dat de dorpen zelf gevraagd hadden voor hun verdediging.
De pater gaf aan dat de wettige regering van Suriname ruim twee maanden daarvoor op 22 juni 1989 te Kourou in Frans-Guyana, een akkoord had getekend waarin was opgenomen dat de oorlogstoestand zou worden opgeheven en het Jungle Commando ontbonden. “Als Bouterse en het leger de akkoorden hadden eerbiedigd, dan was de Binnenlandse Oorlog juni 1989 beëindigd. Maar ruim twee maanden later werden illegale troepen bewapend, waardoor een nieuwe aanval begon met meer moorden en dorpen die platgebrand zijn. De regering kon er niet meer komen voor ontwikkeling”, sprak Te Dorsthorst.
Dit zorgde volgens hem ervoor dat Bouterse effectief de gekozen regering kon tegenwerken door hen het normaal functioneren onmogelijk te maken. Deze daad van Bouterse kan volgens de pater gezien worden als een 2e coup, waarbij hij het ook liet lijken alsof alle gewapende groepen volksbewegingen waren die ontstaan waren uit onvrede van de bevolking over het regeringsbeleid.
Te Dorsthorst zei tijdens de herdenkingsdienst dat het vonnis tegen Bouterse, reden geeft tot een stuk voldoening. Belangrijk is dat is vastgesteld dat de namen van de 15 helden gezuiverd zijn van alle verdachtmakingen tegen hen aangebracht. ‘’Eerst waren zij verdachten, daarna slachtoffers, nu wordt de weg vrijgemaakt naar hun echte status als helden die zich hebben ingezet voor herstel van de democratie in Suriname. Wellicht moeten wij wachten op een andere regering voordat dit ook publiekelijk in Suriname zal worden gewaardeerd.’’
De pater typeerde de reacties op het vonnis als een grote minachting voor de rechters en de rechterlijke macht als de president spreekt van ‘’een politiek spelletje’’. “Als staatshoofd die gezworen heeft de Surinaamse grondwet te eerbiedigen en hoog te houden, kan hij onmogelijk de rechterlijke macht in Suriname diskwalificeren. Dat is onverenigbaar met zijn ambt als president. Laten we hopen dat na de eerste emotionele en ondoordachte reacties, de rede en het gezond verstand mogen weerkeren en de overhand krijgen”, aldus Te Dorsthorst.

-door Priscilla Kia-

More
articles