December 1, 2019


MAFFIA PRAKTIJKEN BUSCHAUFFEURS


December 1, 2019

Op bepaalde routes binnen het particulier openbaar vervoer in Suriname, zijn bepaalde bushouders al zo lang bezig met het overtreden van wet- en regelgeving, dat hun gedrag bijna als normaal wordt gezien. Maar dat is het niet. De Coöperatieve Vereniging voor de Ontwikkeling van het Surinaams Openbaar Vervoer, VOSOV, heeft onlangs een persconferentie gehouden over de dagelijkse problemen op de route PL en PO. Illegale PL-bushouders en bushouders met een vergunning voor een andere route, zorgen namelijk voor verkeerschaos op de Indira Gandhiweg. Het is volgens VOSOV-voorzitter Suraj Sahadew Lall zo erg, dat bussen van de routes op de parkeerplek van de PL-bussen te Lelydorp parkeren en passagiers vervoeren. Wanneer zij hierop worden aangesproken, worden zij agressief. Het lijkt de maffia wel. Het probleem van bushouders op de verschillende routes is meerdere malen aangekaart en vooral op de Indira Gandhiweg heeft het ministerie van Openbare Werken, Transport en Ontwikkeling, de controle opgevoerd. Dat er nog chaos is op de route Paramaribo-Lelydorp geeft aan, dat er een groter probleem speelt, waartegen het ministerie misschien niet is opgewassen. Hoelang praat het ministerie al over ordening van de sector, terwijl de problemen hetzelfde blijven of erger worden. Ook op de route PO zijn er problemen met de pendelbussen die passagiers moeten vervoeren van de binnenwegen naar de hoofdweg, zodat zij een PO kunnen pakken. Een PL-rit kost SRD 2,50 en een PO-rit SRD 3, maar de PO-bussen willen niet voor een SRD 0,50 helemaal naar Onverwacht rijden. Hierdoor rijden de pendelbussen nu zelf de route Lelydorp-Onverwacht. Er is dus geen controle vanuit het ministerie. Er wordt geen onderzoek gedaan voordat besluiten worden genomen chaos. De bushouders doen wat ze willen en er is niemand die ze kan aanspreken. Waar zijn al de medewerkers van het ministerie die moeten controleren? Hoe controleren ze als bushouders nog steeds hun eigen besluiten nemen?