‘Tekort paspoorten is schuld Financiën’

Al geruime tijd beschikt het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), niet over materiaal om paspoorten en familieboekjes te maken. Dit zorgt voor irritatie binnen de samenleving, sommige burgers geven aan, dat zij al vier maanden wachten. “Er zal altijd een tekort blijven bestaan, omdat het ministerie van Financiën niet voldoende boekjes besteld”, zegt een bron dicht bij het CBB.
Volgens de bron krijgt het CBB elke dag honderden aanvragen voor pasoorten en is er voldoende geld om de paspoorten aan te schaffen, echter wordt er steeds een klein aantal besteld door het ministerie van Financiën. “Er worden grote bedragen afgedragen door het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar het lijkt alsof het geld voor iets anders wordt gebruikt”, aldus de bron.
De bestellingen worden volgens de bron op tijd doorgegeven, maar Financiën bestelt het materiaal te laat en dan ook nog te weinig. “We merken dat mensen nu gewoon kiezen voor een zakenpaspoort. Deze zijn er nog, omdat het nu pas wordt geïntroduceerd aan het grote publiek. Het nadeel van zo een paspoort is dat het duurder is en kinderen komen niet in aanmerking”, aldus de bron. Volgens mensen die al maanden op hun paspoort wachten, kun je wel binnen korte tijd aan een paspoort komen als je ervoor betaalt. Dit werd niet ontkend door de bron. “Er is haast op elke werkvloer waar er geld rolt iemand die corrupt bezig is, dit maakt dat het CBB een slechte naam blijft dragen binnen de maatschappij.” Onlangs maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend, dat er gewerkt zal worden om het chronisch tekort aan pasoorten dat over de afgelopen periode is ontstaan, weg te werken.

More
articles