November 30, 2019


SURINAME IN HANDEN VAN CHINA?


November 30, 2019

China is op dit moment dé voornaamste economische steunpilaar van Suriname. Maar tegenover al deze Chinese leningen die tot nog toe zijn verstrekt, staat geen groei van de productie, en dat is zeer riskant voor de uiteindelijke aflossing van de schulden. Er is momenteel geen ander land waar Suriname zo een hoge schuld heeft als bij China. Kijk maar om je heen naar het aantal projecten, dat wordt gefinancierd door China, dan kunnen we gelijk stellen, dat het Aziatische land ons aan het overnemen is. Ook het aantal Chinese winkels dat de afgelopen jaren is toegenomen in onze hoofdstad, levert hiervoor het bewijs. In de Gompertstraat, verrijzen Chinese supermarkten, kledingzaken, schoonheidssalons, autozaken en winkels voor bouwmaterialen. Het is voor ons dan ook niet vreemd, dat meer dan 90 procent van de detailhandel in handen is geraakt van Chinezen. We hebben het dan niet over de arbeiders die naar ons land zijn gekomen voor projecten van Dalian en de grote groep Chinezen die is ingezet binnen de mijnbouwsector en houtkap. Deze nieuwe groep Chinezen is overal te vinden in ons land. Dit komt, omdat Suriname de afgelopen jaren verschillende overeenkomsten is aangegaan met de Volksrepubliek China en veel geld heeft geleend en dat zorgt voor de nodige migratie van Chinezen naar ons land, waarbij Keerpunt steeds meer vraagtekens plaatst. Keerpunt is absoluut niet tegen de hardwerkende buitenlanders die zich al jaren inzetten en al generaties lang werken in ons land. Maar wanneer we constateren dat de regeringen van China en Suriname tijdens het staatsbezoek van president Bouterse, meer dan tien samenwerkingsovereenkomsten of MoU’s, Memorandums of Understanding, hebben getekend, dan beginnen we ons zeker af te vragen of Suriname niet wordt verkwanseld aan de Volksrepubliek China. De overeenkomsten en MoU’s richten zich op politieke samenwerking, infrastructuur, sport, veiligheid, volksgezondheid, agrarische ontwikkeling, armoedebestrijding en handel. Volgens de financiële nota van 2020, ligt de totale staatsschuld van ons land nu op 2,4 miljard Amerikaanse dollar (omgerekend bijna 2,2 miljard euro) en is de schuld aan China opgelopen tot 447,9 miljoen Amerikaanse dollar in juni 2019. Maar waarom leent Suriname bij voorkeur in China? Het antwoord is eenvoudig: dit land stelt geen ingewikkelde voorwaarden bij leningen, zoals Nederland dat zou doen. We moeten ons nu wel afvragen of we met deze samenwerkingsovereenkomsten en MoU’s, als Surinamers niet afhankelijk worden van China. De Chinese president Xi Jinping, heeft ook bedrijven in China opgeroepen om te investeren in Suriname. Wat moeten wij hiervan denken? Keerpunt vindt het moeilijk te begrijpen, dat de Chinezen ineens niet iets voor de geboden hulp terug zullen willen. En als wij dat financieel niet kunnen beantwoorden, dan lopen onze grondstoffen en bossen zeker gevaar? We moeten deze zaken niet onderschatten, want het betreft een zeer ernstig gevaar als deze paarse regering ons land letterlijk en figuurlijk verkoopt voor een appel en een ei aan een dictatoriaal bewind in Beijing.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249