November 30, 2019


Gezamenlijke verklaring uitgegeven door de Amerikaanse ambassade


November 30, 2019

“De integriteit en onafhankelijkheid van de rechterlijke macht is een pijler in de Surinaamse samenleving. Het is van cruciaal belang dat de definitieve uitspraken in de moord op 15 onschuldige burgers – wat die uitspraken ook mogen zijn nadat het beroepsproces is voltooid – worden uitgevoerd en bevestigd in overeenstemming met de rechtsstaat.” Dat stellen de missiehoofden van Frank-rijk, Duitsland, Nederland, Spanje, het Verenigd Ko-ninkrijk en de Verenigde Staten die geaccrediteerd zijn in Suriname op 29 no-vember in een gemeenschappelijke verklaring over het 8 Decemberstraf-proces. De missiehoofden zeggen, dat ze de voortgang van het 8 Decemberstrafproces door de jaren heen nauwlettend hebben gevolgd. “We waarderen de uitdagende omstandigheden waaronder het Militair Hof opereert en bevelen het Hof aan, om een uitspraak te doen in de zaken in de burgerkamer.’’ De processen hebben bijgedragen aan de reconstructie van de gebeurtenissen en de politieke context van 8 december 1982. In de verklaring zeggen de missiehoofden, dat hun gedachten uitgaan naar alle gezinnen en geliefden van degenen die deel hebben uitgemaakt van deze tragedie. “Het vonnis zal ongetwijfeld een hulpmiddel zijn om de natie te helpen op weg naar verzoening.” De Krijgsraad heeft hoofdverdachte Desiré Bouterse, vandaag veroordeeld tot 20 jaar straf voor zijn aandeel in de moord op vijftien burgers op 8 december 1982. Er is geen gevangenneming gelast van Bouterse die nu op staatsbezoek is in China. Irwin Kanhai, de advocaat van Bouterse, heeft laten weten, dat hij verzet gaat aantekenen tegen het vonnis.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249