NDP-REGERING ZIET RELATIE NEDERLAND LIEVER VERWATEREN

Date

Het gebouw van de Nederlandse ambassade aan de Van Roseveltkade, staat al geruime tijd bijna leeg en wordt volgens geruchten, nu te koop aangeboden. Volgens het NRC Handelsblad, staat het ambassadegebouw symbolisch voor de afnemende politieke invloed van Nederland in Suriname. We kunnen ons nog heugen, dat de ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in hoogtijdagen, de meest imposante en gezaghebbenden diplomatieke vertegenwoordiging was.

Het gebouw van de Nederlandse ambassade aan de Van Roseveltkade, staat al geruime tijd bijna leeg en wordt volgens geruchten, nu te koop aangeboden. Volgens het NRC Handelsblad, staat het ambassadegebouw symbolisch voor de afnemende politieke invloed van Nederland in Suriname. We kunnen ons nog heugen, dat de ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in hoogtijdagen, de meest imposante en gezaghebbenden diplomatieke vertegenwoordiging was. Jammer genoeg staat een deel van dit indrukwekkende pand leeg, omdat er nu minder personeel nodig is nadat enige tijd geleden, de visumtaken werden overgebracht naar een andere locatie. Het is al geruime tijd zo, dat de paarse regering liever de relatie met de ex-kolonisator ziet verwateren. Keerpunt vindt deze houding verkeerd. Dat er momenteel ook geen Nederlandse ambassadeur meer aanwezig is, maar ‘slechts’ een zaakgelastigde, komt door de racune van de regering Bouterse naar de Nederlandse regering, omdat Bouterse een persoonlijk probleem heeft met de Nederlandse justitie. In 2017 werd er tegenover het nieuwsmedium NOS bevestigd, dat de voorgedragen Nederlandse ambassadeur, Anne van Leeuwen, niet welkom was in Suriname. Deze informatie kwam uit bronnen van het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken. Een officiële verklaring voor de weigering van de accreditatie van Van Leeuwen, werd nooit gegeven, maar de maatregel zou te maken hebben gehad met wat Suriname ziet als de aanhoudende Nederlandse bemoeizucht in zijn binnenlandse aangelegenheden. De laatste Nederlandse ambassadeur was tot 2017, Ernst Noorman, Jaap Fredericks is de huidige zaakgelastigde.

More
articles