November 30, 2019


DUIKBOTENFABRICAGE IN DE GUYANA’S?


November 30, 2019

Worden er sinds kort duikboten vervaardigd in de Guyana’s, het gebied in het noorden van Zuid-Amerika, gelegen tussen de rivieren Orinoco en Oyapock? Tot de Guyana’s behoren de landen Venezuela, (Brits) Guyana, Suriname en Frans-Guyana. In zoverre ons bekend, worden er geen duikboten met een lengte van tientallen meters van staal gemaakt in het voormelde gebied die slechts tot doel hebben de oorlog op zee te voeren. Dit soort schepen kunnen tot behoorlijke diepte duiken en torpedo’s en raketten lanceren met dodelijke precisie en behoren bij veel landen tot de belangrijkste delen van hun wapenarsenaal op zee. Maar er gebeuren wel heel rare dingen in de delta Guyana en dan wel met betrekking tot de steeds erger wordende grensoverschrijdende criminaliteit, in dezen de drugshandel. Het is al decennia bekend, dat er in Columbia in afgelegen gebieden en wel in het geheim, schepen van ‘fiber glass’ worden gebouwd om cocaïne via Mexico naar de Verenigde staten van A,merika te krijgen. Door de Columbiaanse justitiële autoriteiten en de Amerikaanse drugsbestrijdingsdiensten, zijn al vele malen deze schepen onderschept met grote ladingen drugs aan boord en in beslag genomen. Maar de drugsbaronnen zijn nu dus overduidelijk zwaar geïnteresseerd geraakt in het verplaatsen van grote ladingen cocaïne richting West –Europa en het Verenigd Koninkrijk. Een week geleden werd een mega-onderschepping gemeld van een enorme narco-duikboot met een lengte van wel 20 meter voor de kust van Pontevedra in Galicië, gelegen in het noordwesten van Spanje. Het schip vervoerde maar liefst 152 zakken met cocaïne met een straatwaarde van 100 miljoen dollar, werd gemeld door de Spaanse politie. Volgens meldingen is het de eerste keer dat er een zogeheten ‘narco-sub’ werd onderschept binnen de West-Europese wateren. Twee opvarenden met de Ecuadoriaanse nationaliteit, werden gelijk gearresteerd en een derde met de Spaanse nationaliteit, schijnt voortvluchtig te zijn. Aan zijn opsporing wordt naar verluidt, hard gewerkt. Voorts kon gemeld worden, dat ook in Galicië, de contactpersonen zichtbaar zijn gemaakt en hun arrestatie spoedig zal volgen. Drugsbestrijdingsdiensten uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Brazilië en Portugal, hebben samengewerkt om deze grote drugsvangst te kunnen realiseren. Zoals voormeld, is het bekend dat narco-duikboten al geruime tijd worden vervaardigd in Columbia en dat de autoriteiten de vervaardigers constant op de hielen zitten, vandaar dat men er nu dus toe is overgegaan, naar andere landen in de Guyana’s uit te wijken voor de bouw van deze vaartuigen. Het vorige jaar werd er een narco-duikboot in ons land onderschept die bijna gereed was om uit te varen. Ook het schip dat in Spanje onderschept werd, moet volgens berichten of in Guyana of in ons land gebouwd zijn, meldden de Spaande media. Inmiddels heeft een Guyaans medium gemeld, dat naar alle waarschijnlijkheid de narco-duikboot die nabij de kust van Galicië werd onderschept, in Guyana is gebouwd. Het behoeft geen langdurig betoog, dat zowel Guyana als Suriname, zwaar betrokken is bij de drugshandel en voornamelijk de doorvoer. Wij moeten er dan ook ernstig rekening mee houden, dat wij steeds verder in het verdomhoekje geraken en steeds meer landen ons als regelrechte narcostaat zullen zien en neerzetten. Deze betrokkenheid die ons land onnoemelijke schade berokkent, maakt dat wij bij het ontwikkelen van dit land, zware tegenwerking kunnen ondervinden. Landen die vinden dat wij te weinig stappen ondernemen om de drugshandel en de daaraan inherente witwaspraktijken te bestrijden, zullen ons steeds vaker gaan boycotten. Er worden momenteel stappen ondernomen om een zogeheten National Risk Asssesment, NRA, goed uit te werken en presenteren aan de Caribbean Financial Action Task Force, CFATF. Slagen wij daar niet in, dan zullen er ongetwijfeld nog meer knellende maatregelen tegen Suriname op financieel gebied worden ondernomen. De huidige en komende regering dient daarom ernstig gewaarschuwd te zijn, niet te denken dat het allemaal maar een wassen neus is en dat we zonder goede resultaten van de NRA, er ongeschonden uit zullen komen. Men heeft ons in het vizier en er komen onherroepelijk maatregelen als wij de belangen van criminele figuren uit de informele sector, primair blijven stellen en die van het gehele land, secundair.