November 30, 2019


Kanhai tekent verzet aan tegen vonnis Bouterse


November 30, 2019

Irvin Kanhai, advocaat van Desiré Bouterse, gaat verzet aantekenen tegen het vonnis van de Krijgsraad. Hij heeft twee mogelijkheden, zegt de raadsman in gesprek met journalisten na afloop van de zaak tegen zijn cliënt. Hij merkt op dat vanaf het begin, het om een politiek proces gaat. Kanhai voert aan dat Nederland precies weet wat er is gebeurd in december 1982. Daarom is het archief voor zestig jaar achter slot en grendel geplaatst. Er wordt geen openheid van zaken gegeven. De advocaat merkt op dat belangrijke getuigenverklaringen door de Krijgsraad zijn genegeerd. Hij noemt onder andere de verklaringen van Peter van Haperen, Ivan Graanoogst en Henk Venoaks. Een rapport over een coupvoorbereiding door slachtoffers dat overgelegd was, is door de Krijgsraad terzijde gelegd. De raadsman zegt niet verrast te zijn door de uitspraak. Hij zegt dat Bouterse op vrije voeten blijft totdat in hoger beroep de zaak zal zijn beslecht. Volgens hem kan een hoger beroep wel tien jaar duren. De gemiddelde wachttijd voordat een zaak in behandeling genomen wordt van mensen die gevangen zitten, is zes jaar. Kanhai zegt niet verrast te zijn over het vonnis.