October 26, 2019


WEES LIEF VOOR ELKAAR


October 26, 2019

Als fervent luisteraar van Radio ABC, stemde Keerpunt gisteren af op het programma ABC Actueel. De presentator op deze dag was Iwan Brave en zijn eerste gast was Alice Amafo, voorzitter van de politieke partij Volkspartij voor Vernieuwing en Democratie, VVD, voorheen de Plattelands Bewoners Partij, PBV. De PVB bestaat al 51 jaar, sedert 1968. Om de partij nieuw leven in te blazen, is een half jaar geleden de nieuwe naam – Volkspartij voor Vernieuwing en Denocratie – geproclameerd. Overigens noemde Amafo de oude naam van de partij niet, maar gelukkig is er google en kon Keerpunt de naam opzoeken. Amafo brak een lans voor de partij, logisch want de verkiezingen staan voor de deur. Volgens Amafo draaien we al zeventig jaar, vanaf de onafhankelijkheid, in een vicieuze cirkel: de vooruitgang komt maar niet, het maakt ook niet uit wie aan de macht is. De ene keer wint de opposite, de andere keer de coalitie, maar het volk is het kind van de rekening. ‘’De VVD wil iets anders, de VVD wil dat het volk uiteindelijk de winnaar is. Het gaat er niet om welke partij wint, het gaat erom dat het volk wint’’, zei Amafo. Volgens haar is de schuldige het systeem, dat houdt al zeventig jaar mensen gevangen. Amafo, voormalig minister, zei dat ze als minister haar best heeft gedaan, maar niet het  systeem kon veranderen. Het systeem doorbreken – dat kan volgens haar alleen het volk. ‘’Wij als volk alleen kunnen het systeem doorbreken. We kennen allemaal het gezegde: ‘Eendracht maakt macht, tweedracht zaait paniek.’’’ (Sorry mevrouw Amafo, het spreekwoord luidt: ‘tweedracht breekt kracht’.) De partij beoogt dus het systeem te veranderen. Hoe de partij dit wil bewerkstelligen, daar was Keerpunt erg benieuwd naar. Gelukkig kwam Amafo snel op dit punt, er zou namelijk nog een andere gast in het programma aan het woord komen, dus een beknopte uiteenzetting was geboden. Het fundament van de partij is volgens haar de Faya Lobi beweging, waarin liefde voor het land en liefde voor het volk, centraal staat. De faya lobi is ook afgebeeld in het partijlogo. Met liefde kunnen we volgens Amafo alles oplossen. Brave haalde de corruptie aan, een van de grote problemen in ons land. Amafo stelde dat de situatie in het land maakt dat er een voedingsbodem voor corruptie is. De VVD heeft daar een oplossong voor en die komt op Keerpunt toch wel erg simplistisch over: ‘’Bij elk besluit moeten we in overweging nemen: is dit in het voordeel van ons land, ons volk? Doen we dit, dan zal veel ellende in ons land opgelost worden zonder dat andere zaken erbij komen kijken.’’ Amafo stelde dat het begint met liefde. ‘’Als je liefde hebt voor je land en je medemens, laat je alvast dingen achterwege.’’ Nu is geen enkel land corruptievrij, maar op een schaal van 0 tot 100 waarbij 0 zeer corrupt en 100 corruptievrij is, staat Suriname met een score van 43, op de 73e plaats van 180 landen, volgens de Corruption Preception Index 2018 van Transparancy International. Nieuw-Zeeland staat bovenaan als het minst corrupte land  met een score van 89, Nederland staat met een score van 82 op de 8e plaats. Keerpunt wil mevrouw Amafo niet ontmoedigen, maar ‘liefde’ lost de grote problemen die spelen in ons land, niet op. Liefde voor elkaar, dat zorgt voor een prettig leefklimaat, maar om de grootschalige corruptie en criminaliteit op te lossen, is meer nodig.  

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249