October 26, 2019


VERRASSINGEN IN HET ONDERWIJS


October 26, 2019

Het propagandaorgaan van de overheid, De Boodschap, had een bekendmaking op haar website geplaatst, waarin stond dat India trainingen aanbiedt aan Surinamers. Het gaat om korte trainingen van een paar weken. India biedt negen trainingen aan, maar er zijn slechts vier trainingen waarvoor geïnteresseerden zich aan kunnen melden. De sluitingsdatum is namelijk drie maanden voor aanvang van de training en dat betekent dat men zich niet meer kan aanmelden voor de trainingen die in december beginnen. De bekendmaking is afkomstig van de directeur van Onderwijs, Natasia Bennanon, en geplaatst op 17 oktober. Waarschijnlijk is er eerder een bekendmaking geplaatst en heeft Keerpunt die over het hoofd gezien, hoewel het ook heel goed mogelijk is dat er te laat melding van de trainingen is gemaakt. Er heerst namelijk een enorme chaos in het onderwijs, dus het zou Keerpunt niet verbazen als de bekendmaking te laat geplaatst is. Onderwijsminister Lilian Ferrier zei afgelopen week, dat er vijftig jaar niets is gebeurd in het onderwijs, maar er komen nu grote verrassingen. Wat die verrassingen zijn, wilde ze niet zeggen. ‘’Wacht maar af, die verrassingen komen er’’, aldus de minister. Nu krijgt Keerpunt bij het woord ‘verrassing’ meestal een vrolijk gevoel, maar toen mevrouw Ferrier het over ‘’verrassingen’’ had, ontbrak dat gevoel volkomen, integendeel maakte onrust zich van Keerpunt meester, want tot nog toe heeft niet één onderwijsverandering of –vernieuwing, geleid tot betere resultaten. De nieuwe rekenmethode heeft de leerlingen niet slimmer gemaakt en van het BEIP I en BEIP II programma voor het basisonderwijs, zijn tot op heden de resultaten niet gepubliceerd. Het Natin dat bekend staat als een school met een goed onderwijsniveau, kampt met een lokalentekort waardoor een aantal klassen al sedert het begin van het schooljaar in oktober, verstoken zijn van lessen. De problemen waarmee scholen kampen zijn legio: kapot schoolmeubilair, slecht sanitair, tekort aan materiaal. Kennelijk waren al deze zaken niet opgenomen in de begroting voor het onderwijs. Wel opgenomen was een zeer prestigieus project, waarvan de eerste fase is opgeleverd in februari van dit jaar. Project: Student Housing Campus Village. Kosten: euro 28 miljoen, uiteraard is dit bedrag geleend. Het project bestaat uit fase I en II. Fase I (28 miljoen) bestaat uit 312 flats. Fase II zal aldus het ministerie, goedkoper uitvallen. De onderwijsminister  was dolenthousiast over het project, maar Keerpunt had liever gezien dat het project minder luxueus was uitgevoerd. Het is ook een project dat zichzelf niet terugbetaalt, daarvoor is de investering te hoog en de opbrengst – de huurbetalingen – te laag. Echt storm loopt het ook niet, nog geen dertig studenten maken er gebruik van. Euro 28 miljoen, met een beetje goede wil was het project goedkoper uitgevoerd, dan was er ook nog wat geld overgebleven voor een paar extra lokalen voor het Natin.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249