October 26, 2019


VERBOD OP STYROFOAM


October 26, 2019

In Suriname wordt er veel gesproken over klimaatverandering en het schoonhouden van ons milieu. Grote fabrikanten van frisdranken en recycling organisaties, hebben door middel van recyclingprogramma’s geprobeerd de petflessen uit onze milieu te houden. Echter mocht dat niet veel baten. Ons milieu zit nog altijd vol petflessen. Ook de welbekende foambakjes komen veel voor in ons milieu. Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, heeft daarom besloten een verbod in te stellen op styrofoam. Als verpakkingsmateriaal binnen de voedingsindustrie, is styrofoam per 1 november verboden. Het ministerie heeft het importverbod op 1 mei ingevoerd en de ondernemers tot 1 november de tijd gegeven om over te stappen naar het gebruik van biologische en milieuvriendelijke verpakking. Vanaf 1 november zullen er harde sancties gelden voor restauranthouders die zich niet houden hieraan. De partij zal in beslag genomen worden en er zullen geldboetes worden gegeven. De regering verdient een pluimpje door deze verpakking die zeer schadelijk is voor het milieu, te verbieden. Het is goed dat het ministerie een milieuvriendelijke richting opgaat. Het probleem wordt het uitoefenen van controle om ervoor te zorgen dat ondernemers zich aan het verbod houden. Vaak is gebleken dat de overheid mooie initiatieven heeft en bepaalde maatregelen neemt, maar als het aankomt op de controle, zien we dat die niet goed uitgevoerd wordt. In het begin wordt er nog wel gecontroleerd, maar al heel snel komt de klad erin met als gevolg dat we al gauw terugvallen in de oude situatie. Ondanks dat ondernemers ruim van tevoren wisten dat de import op styrofoambakjes verboden was, geven enkelen aan dat zij nog niet door hun voorraad heen zijn. Wij hopen dat de overheid niet afziet van de sancties, want anders zullen er steeds meer mensen zijn die zich niet houden aan de regels, omdat zij ervan uitgaan dat ze toch gemakkelijk overtreden kunnen worden. Het ministerie zal in de eerste fase starten met het verbannen van foamverpakkingen zoals portiebakken, soepbakjes, koffiebekers en borden. In de tweede fase zullen foam trays, koelboxen, plastic zakken en plastic eierenrekken uit de roulatie worden gehaald.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249