MILJOENEN GEBOST VOOR AANSCHAF VOERTUIGEN EN DOUANEGEBOUW

De staat Suriname heeft een bedrag van US-dollar 10.000.000 geleend bij de Republic Bank voor de aankoop van voertuigen op het conto van het ministerie van OWT&C. Deze overeenkomst tot het komen van een leenschuld, werd op 11 juni 2019 ondertekend en uit dit bedrag, moet er ook een nieuw douanegebouw worden opgezet en een nieuwe informatie- en technologische infrastructuur. Deze lening heeft een rentevoet van 6 procent en een looptijd 7 jaar. Deze informatie staat vermeld op de website van het Bureau voor de Staatsschuld. Vervolgens meldde een lokaal dagblad afgelopen week, dat er over precies tien maanden, een hypermodern gebouw moet worden opgeleverd aan de douane. Het nieuwe gebouw voor de Dienst der Invoerrechten en Accijnzen, wordt een State-of-the-Art faciliteit, een hypermodern kantoor dat voldoet aan de eisen van de tijd. Het project kost 16 miljoen US-dollar. Uit dit budget zal ook een aantal moderne scanapparaten worden aangeschaft. Het pand wordt via een modelfinanciering door het ministerie van Financiën opgezet. Volgens Gillmore Hoefdraad, minister van Financiën, zal deze lening afgelost kunnen worden met nog geen 1 procent van de inkomsten die de douane per maand inbrengt. Klinkt allemaal te mooi om waar te zijn. Keerpunt vraagt zich af, wie weer een nyan gaat maken bij de bouw van dit nieuwe douanegebouw, want eerst lazen we, dat er 10 miljoen US-dollar is geleend voor voertuigen ten behoeve van Openbare Werken en de bouw van een nieuw douanegebouw, vervolgens wordt bekendgemaakt, dat alleen al aan het project van het douanegebouw, 16 miljoen US-dollar zal worden besteed. Wie houdt wie voor de gek, waar komt dan de rest van het geld vandaan? Het enige wat deze regering weet te doen, is leningen afsluiten, om vervolgens het geleende bedrag zo snel als mogelijk te ‘bossen’ aan een project waarbij politiek gelieerden een nyan kunnen maken. De regering heeft ook nooit bij het aangaan van de leningen die zij afsloot, vermeld wat de gevolgen zullen zijn voor de staatsfinanciën en hoe zij zal aflossen. Er werd verder gemeld, dat het hypermoderne gebouw van de douane, voorzien wordt van een scannerfaciliteit, die essentieel is voor de dienst, die mede erop toeziet dat de Surinaamse externe handel vlot verloopt. Maar we kunnen op dit moment nauwelijks goede controle uitoefenen op al hetgeen zich voltrekt op het gebied van witwassen, smokkel en drugshandel. Hoe zal een nieuw douanegebouw met scanners ineens het verschil uitmaken? Wie biedt ons de garantie, dat dit niet weer gewoon een vorm van ‘window dressing’ is om het NRA-proces mooi te doen voorkomen als de controle van de CFATF eindelijk komt. Want er wordt ook beweerd, dat de scanners in dit nieuw gebouw moeten zorgen voor de betrouwbaarheid en volledigheid van de douane-inspecties. Hierdoor zullen zogenaamd de controles aanzienlijk worden verbeterd en de NRA-rating omhoog gebracht. Maar wat wordt er gedaan aan de corrupte dwarsliggende douaneambtenaren die nog steeds hun ‘extra nyan’ willen maken, hoe zullen die worden aangepakt? Wie zal de controle uitoefenen, want machines zullen absoluut niet goed worden ingezet als de bedieners toch nog slechte bedoelingen hebben.

More
articles