September 21, 2019


EEN WARE DRUGSOORLOG


September 21, 2019

Het bewijs hoeft niet aangeleverd te worden, we kunnen het met de regelmaat van de klok lezen of via andere media vernemen. Er is een ware drugsoorlog uitgebroken tussen rivaliserende bendes of lieden die regelrecht bij de drugshandel betrokken zijn geraakt. In Nederland zijn al tal van personen die zonder meer bij deze vorm van misdaad betrokken waren, in vergeldingsacties geliquideerd. De Nederlandse justitie zit met de handen in het haar en moet vaak met lede ogen toezien, hoe de een na de ander op gruwelijke wijze wordt vermoord. Maar de grensoverschrijdende misdaad gaat alle kanten uit en heeft geen afgebakend territoir. Lieden die zich niet aan houden aan de ongeschreven regels binnen de drugssyndicaten en zich bijvoorbeeld aan rippraktijken (stelen van andermans lading drugs) schuldig maken, kunnen de dagen dat ze nog op deze planeet leven, gaan aftellen. Het verdonkeremanen en niet volgens de afspraak op de bestemde plek afleveren, heeft in vrijwel alle gevallen fatale gevolgen. We zien dan ook de laatste tijd steeds vaker vermissingen en executies in het openbaar. In Nederland en andere delen van West-Europa, zijn de afrekeningen geen bijzonder nieuws meer. Columbiaanse, Venezolaanse, Hondurese en Mexicaanse toestanden, krijgt men steeds vaker mee te maken. Ook juristen die kroongetuigen bijstaan, zijn hun leven niet meer zeker. En ook familieleden van kroongetuigen in belangrijke drugszaken waarbij drugsbaronnen in problemen kunnen geraken, zijn hun leven niet meer zeker. Niet voor niets wordt deze vorm van criminaliteit als grensoverschrijdend beschreven en vinden de afrekeningen op het internationale vlak plaats. Een opdracht tot liquidering van een afvallige drugskoerier of ripper, kan in Suriname worden gegeven en in Nederland worden uitgevoerd of doodgewoon omgekeerd. Zo zien we dodelijke afrekeningen in Willemstad-Curaçao, waarbij ene Feller op klaarlichte dag in een auto wordt doodgeschoten en de afgelopen week nog een afrekening in Amsterdam Zuidoost (Bijlmermeer) van oud-prof voetballer Kelvin Maynard. Volgens de Nederlandse justitie allemaal afrekeningen binnen het drugscircuit. Enkele maanden geleden werden in Paramaribo en wel nabij het Rietbergplein, ook al een man en een vrouw doodgeschoten. De man was zeker geen onbekende bij de Nederlandse politie. Ook dit misdrijf moet gezien worden in het kader van afrekeningen binnen het drugscircuit. Maar alles wijst erop dat dit pas het begin is van een serie liquidaties, waarbij ook lieden in ons land niet zullen worden ontzien. Geweld roept namelijk ook hier geweld op en wie uit de pas van de drugsbaronnen loopt en te veel babbelt, loopt groot gevaar.  De afgelopen dagen zijn twee mannen als vermist opgegeven. Naar wij vernemen ene N. van Hindoestaanse komaf en ene D., een creool. Volgens onze informatie is de auto van N. in Wanica uitgebrand aangetroffen. Bij justitie houdt men terdege rekening met het ergste. Wat zeker niet uit het oog mag worden verloren, zijn de enorme onderscheppingen van cocaïne hier en in het buitenland waarin Suriname een belangrijke doorvoerrol heeft vervuld. Deze onderscheppingen betekenen honderden miljoenen schade voor de drugskartels en dat brengt enorme spanningen teweeg binnen de structuren van levering, doorvoer, ontvangst en distributie. Binnen deze schakels kan er veel verkeerd gaan en worden deelnemers vaak genoeg terecht en onterecht beschuldigd van een niet soepele afwikkeling. Verlies van een grote partij drugs heeft vaak fatale gevolgen voor lieden die hun taak hebben verzaakt. Ook met de ontevreden lieden die gaan klikken, wordt korte metten gemaakt en daar zien we thans de macabere voordelen van. Suriname mag geen moment denken dat het in ons land niet zo een vaart zal lopen met meerdere dodelijke afrekeningen binnen dit misdaadcircuit. We hebben al genoeg voorbeelden gehad uit het recente verleden om ons wel zorgen te gaan maken. Nederland wenst nu een eigen zogeheten DEA op te gaan zetten. Men is in Den Haag nu klaar wakker geschud. Wel een beetje laat, denken wij van Keerpunt. Men zal in Den Haag veel meer geld moeten gaan vrijmaken om de bestrijding van de drugscriminaliteit effectiever te doen verlopen, want zoals de zaak nu wordt aangepakt, is het niets anders dan dweilen met de kraan open.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249