September 14, 2019


GEBREK AAN VERTROUWEN


September 14, 2019

Britse justitiële autoriteiten hebben onlangs op het zeiljacht Atrevido voor de kust van Wales, 1000 kilo cocaïne onderschept die volgens meldingen, voor de kust van Suriname op het schip zou zijn overgeladen. Dat de Italiaanse en Britse autoriteiten op de hoogte waren van de reis van het schip en zijn lading, hielden ze geheim. De Italianen en Britten wisten vooraf dat de drugs voor onze kust zouden worden ingeladen, maar lichtten onze justitie bewust niet in. Wel zou de Surinaamse justitie zijn ingelicht over de activiteiten van bepaalde drugsbendes in dit land. Van de zijde van onze justitie zou er volgens meldingen, geen reactie zijn gekomen. In het geval van de lading aan boord van de Atrevido, werd Suriname niet op de hoogte gesteld. Voor bepaalde mensen wel vreemd, dat men dit keer Suriname niet op de hoogte stelde van deze activiteit binnen de grensoverschrijdende criminaliteit. Maar voor weer anderen die beter op de hoogte zijn van de drugsbestrijding hier in relatie tot die in het buitenland, is het niet vreemd dat de Britten en Italianen, hun informatie niet deelden met de Surinaamse autoriteiten. Men is in het buitenland al geruime tijd op de hoogte van het feit, dat de drugsbestrijdingsunits in Suriname niet waterdicht zijn en dat bepaalde informatie binnen de kortste keren bij de drugsmaffia belandt, als je die zou delen met drugsbestrijdingsunits in ons land, omdat er elementen bij rondlopen die directe connecties met de drugsbendes hebben en in bepaalde gevallen zelfs op de betaalrol van de bendes voorkomen. Men is in de afgelopen jaren erin geslaagd een goed overzicht te krijgen van wie nou wel of niet te vertrouwen is binnen het opsporingsapparaat en andere delen van de justitie. Het is daarom ook begrijpelijk, dat buitenlandse drugsbestrijdingsdiensten er nu niet happig meer op zijn alle beschikbare informatie te delen met onze justitiële autoriteiten. Men weet nu ook precies wie wel of niet te contacten als het om zeer gevoelige informatie gaat die zeker niet in verkeerde handen mag belanden.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249