FAKE NEWS, EEN GROEIEND GEVAAR

In aanloop naar van de verkiezingen in 2020, vormt fake news een steeds een groter gevaar voor de samenleving. Behalve dat sommige politici niet schromen om onwaarheden te plaatsen op sociale me-dia, zijn er ook anderen die een fake profiel op sociale media aanmaken en daarop al-lerlei nepnieuws plaatsen. Dan zijn er ook nog de nieuwssites die als paddenstoelen uit de grond rijzen.
Bekende hiervan zijn Faya Pepre Nieuws en Opium Noir op Fa-cebook. Op beide profielen worden berichten geplaatst die niet onderbouwd zijn, denk maar aan het filmpje dat vorig jaar november op Facebook circuleerde waarbij een man en een vrouw seksuele handelingen met elkaar plegen. Beweerd werd dat het om twee medewerkers van het warenhuis Kirpalani N.V. ging. Aan de hand van het uniform dat de vrouw aanhad, werd aangenomen dat het om een supervisor van het bedrijf gaat. ‘Super-visor Kirpalani aan het werk met collega’, stond eronder het filmpje op sociale media dat gedeeld werd door Opium Noir. Uiteindelijk bleek later dat de personen in het filmpje Latijns-Amerikanen zijn en dat de video is gehaald van een porno website. Van de video die 3:45 minuten duurt, zijn de laatste 20 se-conden eruit geknipt en op sociale media geplaatst als zou het gaan om medewerkers van het bedrijf.
Faya Pepre Nieuws, dat paars getint is, praat zonder enige onderbouwing alles goed wat de regering doet. Het volk van Suriname dient berichten die op bepaalde nieuwssites gepubliceerd worden, kritisch te lezen en niet alles klakkeloos over te nemen. Het is altijd goed om als lezer zelf na te gaan hoe de vork in de steel zit. Op weg naar de verkiezingen, zullen we met steeds meer fake news te maken krijgen, blijft u dus vooral kritisch.

More
articles