September 7, 2019


VOORZICHTIG MET VUUR


September 7, 2019

De droge tijd is aangebroken. September en oktober zijn de droogste en heetste maanden van het jaar. Door de vele bosbranden in het Amazoneregenwoud, wordt er ook minder neerslag verwacht. Het zal dan extra warm en droog zijn, met als gevolg dat er gemakkelijk branden kunnen ontstaan. Niet te vergeten dat het vakantie is; veel kinderen zijn thuis en zoeken allerlei manieren om de dag door te brengen. Wij moeten daarom extra voorzichtig zijn met vuur, vooral wanneer kinderen thuis zijn. Sommigen vinden het leuk en spannend om een vuurtje te maken, maar het kan fataal aflopen. De brandweer kent genoeg gevallen waar spelen met een aansteker of lucifer ertoe heeft geleid dat complete woningen in de as werden gelegd. Daarom is het belangrijk om kinderen niet alleen ver te houden van lucifers en aanstekers, maar ze ook uit te leggen waarom vuur zo gevaarlijk is. Op zo een manier komt ook bij hen het besef dat spelen met vuur nare gevolgen kan hebben. Vuil verbranden is niet alleen verboden, in de droge tijd is het zelfs gevaarlijk, omdat het vuur zich gemakkelijk kan verspreiden. Wie ziet dat er vuil verbrand wordt, doet er goed aan de brandweer in te schakelen. Ook als er een brandt woedt op een leegstaand perceel, is het goed om de brandweer te bellen. Kurkdroog gras en hout branden snel. De brandweer waarschuwt burgers om geen vuil te verbranden of ‘voor de lol’ een vuurtje te stoken. Wie dit toch doet, riskeert een fikse boete. Wanneer zullen wij tot het besef komen dat het verbranden van vuil schadelijk is voor mens en milieu? Wanneer zullen wij beseffen dat op de lange termijn, onze handelingen een einde kunnen maken aan alle leven op aarde?