Bewoners Oldenburg ontvangen na 25 jaar grondbeschikking

Enkele bewoners van plantage Oldenburg ontvingen gisteren op het terrein van het commissariaat Paramaribo-Noordoost hun grondbeschikking, terwijl een ander deel zijn bereidverklaring in ontvangst mocht nemen. Enkele seniorenburgers die na ruim 25 jaar hun grondbeschikking in handen kregen, konden hun tranen niet bedwingen.
Lekhram Soerdjan, minister van Ruimte-lijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), gaf aan dat er in totaal 134 beschikkingen zijn afgegeven en dat dit aantal slechts een klein aantal is van wat nog gedaan moet worden. Volgens de minister worden er elke dag gesprekken gevoerd met de president en het personeel over hoe de achterstand in te lopen. Verder is het ministerie ook bezig nieuwe projecten te initiëren, die heel binnenkort aan de samenleving zullen worden gepresenteerd. De bewindsman deed een beroep op de mensen om binnen de aangegeven periode hun zaken in orde te maken. Volgens Soerdjan wordt er uit bepaalde hoeken van de samenleving onnodig kritiek geleverd op het gronduitgiftebeleid van de regering.
Volgens de districtscommissaris van Para-maribo, Mike Nerkust, was het niet alleen een bijzonder moment voor de mensen die hun beschikkingen in ontvangst namen, maar ook voor het personeel van het commissariaat. “Het personeel heeft heel hard gewerkt om te komen tot dit grote mo-ment’’, zei Nerkust. Hij gaf te kennen dat er nog nooit zoveel beschikkingen uitgegeven zijn en dat dit in feite al aangeeft, dat er hard gewerkt wordt. De burgervader deed een beroep op de mensen die hun beschikking in ontvangst hebben genomen, om deze niet verder te verkopen.
Ondervoorzitter van het parlement, Melvin Bouva, zei dat het in ontvangst nemen van een beschikking of bereidverklaring, een stukje zekerheid geeft. “Wat we vandaag doen, is slechts een druppel, maar het gaat om een bijzondere druppel, omdat enkele Surinamers na jaren van lang wachten, nu uiteindelijk dat stukje zekerheid in ontvangst mogen nemen”, sprak Bouva.
Volgens hem werd jarenlang slechts een kliekje verrijkt met gronden. De ondervoorzitter gaf aan, ervan overtuigd te zijn, dat daaraan een einde is gekomen. Bouva wees ook op het feit dat het parlement twee nieuwe wetten heeft aangenomen (Woningbouwfonds en Garantiefonds), die ervoor moeten zorgdragen dat elke Surinamer een dak boven zijn hoofd heeft. Bouva: “Om kader te stimuleren, werkt de regering eraan om afgestudeerden op hbo-niveau, elk een erf te geven.”

More
articles