September 7, 2019


NEEM NOG MAAR EEN GLAASJE


September 7, 2019

Nog voordat de hitte goed en wel had ingezet, werden we al van verschillende kanten – tv, radio, krant – voortdurend met het volgende advies om de oren geslagen: we moeten water drinken. Niet één, twee of drie glaasjes, maar een paar liter per dag. De idee dat je veel moet drinken is zo ingeburgerd, dat iemand die het tegendeel beweert, tegen een heilig huisje aantrapt. Dat laatste gebeurde enkele weken geleden in het actualiteitenprogramma Magazine 4. Een deskundige op het gebied van ayurveda, stelde in het programma, dat het helemaal niet nodig is om zoveel water te drinken. Ook niet als het heel warm is. De presentator was het hier absoluut, en dat is eigenlijk zwak uitgedrukt, niet mee eens. Hij stelde dat als zijn huisarts aanwezig was geweest, deze de deskundige een flinke schrobbering zou hebben gegeven over zoveel onkunde. De deskundige trapte duidelijk tegen een heel heilig huisje. De vraag is: wie heeft gelijk? Eigenlijk beiden, maar met zo een simpel antwoord neemt u vast geen genoegen, dus is enige uitleg op zijn plaats. Ayurveda bestaat al duizenden jaren en wordt door de World Health Organization, WHO, erkend als medische wetenschap. Ayurveda richt zich op het gezond houden van lichaam en geest door een gebruik van bepaalde voedingsmiddelen en een gezonde (beweging en rust) leefstijl. Ayurveda is dus geen dieethype, zoals het Vastendieet, Koolhydraat-arm- of South Beach dieet. Ayurveda is geen dieet, maar een voedingsleer uit India. Volgens de deskundige hoeven we helemaal geen liters water drinken. ‘’Een aantal glaasjes, gedronken met kleine slokjes, is genoeg.’’ Nu heeft u misschien net een leuke waterdispenser aangeschaft met de bedoeling deze en de komende maand, liters water te drinken en dan is dit natuurlijk niet wat u wilt horen. Elke dag een paar glaasjes, dan komt die galon nooit leeg. Een paar glaasjes, dat is genoeg volgens de deskundige, als het water tenminste op de juiste manier gedronken wordt, want water kan op verschillende manieren gedronken worden en volgens ayurveda, maakt dat het verschil. Stel u bent aan het wandelen in de binnenstad op een onmogelijk tijdstip, bijvoorbeeld twaalf uur, hitte alom en u heeft vreselijk veel dorst. U koopt een flesje water en drinkt in een paar teugen het hele flesje leeg. Zo, denkt u, mijn dorst is gelest. Het komende uur zult u inderdaad waarschijnlijk geen dorst hebben, maar daarna is de kans groot dat u weer dorst krijgt, omdat u veel te snel gedronken hebt. Het lichaam kan niet zoveel water in één keer verwerken met als gevolg dat een groot deel wordt uitgeplast. Dronk u koud water, dan heeft u uw lichaam daarmee geen plezier gedaan. Het beste is om warm water of water dat op kamertemperatuur is, te drinken. En dan niet in een minuut het hele glas achterover slaan, maar met kleine slokjes drinken. Water dat op die manier gedronken wordt, zal optimaal door het lichaam opgenomen worden en daarom kunt u met minder water toe. Hoe sneller u drinkt, hoe meer water uw lichaam nodig heeft. Het (Neder-landse) Voedingscentrum raadt 1,5 tot 2 liter water per dag aan en als het erg warm is zelfs nog wat meer. Het Voedingscentrum is hiermee in lijn met de wetenschap, die stelt dat het lichaam 30 ml water per kilo lichaamsgewicht nodig heeft, dat is ongeveer 8-10 glazen = 2 liter. Ayurveda hanteert dezelfde norm (1,5-2 liter), maar dat water hoeft niet uit de kraan te komen: groenten en fruit bevatten ook water en dat telt ook mee. Ook is het belangrijk dat het water gekookt is, daardoor wordt het volgens ayurveda, verrijkt met energie. Bij het eten een klein kopje drinken, slokje voor slok, dat komt uw spijsvertering ten goede. Is het u te veel moeite om water te koken, te wachten tot het is afgekoeld en dan ook nog langzaam te drinken, dan kunt u gewoon een paar liter water per dag drinken. Een paar liter, want snel gedronken heeft uw lichaam meer water nodig. U ziet: beiden hebben gelijk. En als u wilt weten of u wel genoeg drinkt: donkergele urine is een teken dat u meer moet drinken, urine moet lichtgeel van kleur zijn. Is dit het geval, dan is uw lichaam goed gehydrateerd.