September 7, 2019


OOK EEN SCHOOL PL?


September 7, 2019

In deze tijd van het jaar bieden verschillende banken, waaronder de Republic Bank, er een aan: de School PL, ofwel een persoonlijke lening om schoolspullen te kopen. Een uitkomst voor veel ouders die geen geld opzij gezet hebben voor het kopen van schoolspullen. De School PL is de oplossing, nadeel is wel dat er elke maand afbetaald moet worden en dus kan in de meeste gevallen er niet gespaard worden voor de schoolspullen voor het volgende jaar. Dan moet er dus weer een School PL afgesloten worden. Een vicieuze cirkel van lenen, aflossen, lenen aflossen. En vaak blijft het niet bij die ene lening. Behoefte aan een nieuwe mobiel? Bepaalde toestellen zijn heel goedkoop als er tegelijk een abonnement afgesloten wordt. Koelkast kapot? Geen nood, bij sommige zaken kun je er een op afbetaling kopen. Televisies, koelkasten, wasmachines: vroeger moest je daarvoor sparen. Dat gebeurt nu steeds minder, want op afbetaling kopen raakt steeds meer in zwang. In Nederland zijn ze zelfs al een stapje verder, daar worden steeds meer spullen geleast. Koffiezetap-paraat, televisie, bank en bed, alles kan geleast worden. Zo kun je steeds het nieuwste model tv in huis hebben. Je huurt de spullen en daarvoor betaal je elke maand een bedrag. Hoe meer spullen, hoe hoger het bedrag. Het is te verwachten dat in de toekomst dit ook in ons land mogelijk zal zijn, vooral als de economie aantrekt. De Surinaamse burger wil niet achterblijven bij Europa en Amerika en daar zullen bedrijven handig op inspelen. Maar anders dan in Nederland, kent ons land geen Bureau Krediet Registratie, BKR. In Nederland wordt elke schuld die een burger aangaat, geregistreerd bij het BKR en blijft tot vijf jaar na aflossing, geregistreerd staan. Op die manier kan de kredietwaardigheid van personen bepaald worden. Ook wordt voorkomen dat iemand links en rechts leent, terwijl hij niet over voldoende inkomsten beschikt om aan de a-flossingsverplichtingen te voldoen. Surina-me onderschrijft het belang van een dergelijk bureau, en in november 2018 werd de conceptwet Krediet Registratie Bureau bij De Nationale Assemblee ingediend. Voormalig directeur van de Nationale Ont-wikkelingsbank, Wonnie Boedhoe, was verheugd hierover, zij wees eveneens op het belang van een dergelijk instituut en hoopte dat het snel een feit zou zijn. In dezelfde maand werd er ook een infosessie in Hotel Torarica georganiseerd over de opzet van een dergelijk bureau. Inmiddels is Boedhoe vervangen en ligt de wet in de la, dus burgers kunnen nog naar hartenlust lenen. Gelukkig, denkt u nu misschien als u ook tot deze groep behoort. Bedenk dan dat het BKR zowel bedrijven als de burger beschermt. Bedrijven kunnen bij het BKR de kredietwaardigheid van een persoon nagaan en burgers worden be-schermd tegen zichzelf – een lening die je niet kunt afbetalen, brengt je van de regen in de drup. Sparen, dat is soms zo gek nog niet. Het duurt wél langer.