September 7, 2019


MOETEN ANDEREN HET STEEDS DOEN?


September 7, 2019

Het gebeurt regelmatig dat een groep buurtbewoners of een organisatie, het initiatief neemt om een bepaalde buurt of gebied schoon te maken. Het gaat hierbij om de welbekende schoonmaakacties die van tijd tot tijd plaatsvinden. In Suriname zijn veel straten niet bepaald schoon, ook zijn er plekken die gewoon als vuilstortplaats gebruikt worden. Er zijn nog genoeg mensen die niet beseffen dat vuil in de ton gegooid moet worden en niet op straat. Als we kijken naar de binnenstad van Paramaribo die juist schoon zou moeten zijn, dan hoeven we bijna niet te gaan naar de buitenwijken. Bijna overal ligt vuil. Waar wij ons aan ergeren, is dat de stad dagelijks wordt schoongemaakt, maar de volgende dag lijkt het alsof er niets of weinig is gedaan. Dit weerspiegelt het gedrag van de doorsnee Surinamer. Het afgelopen jaar hebben veel jongerenorganisaties en buurtorganisaties schoonmaakacties ge-houden. Hierbij werden straten en goten ontdaan van vuil. Buurtbewoners zijn vaak blij met het initiatief en spreken hun waardering uit over de organisaties die het werk doen. Ook zij eraan bijdragen dat er vuil op straat ligt. De vraag is, hoe lang de overheid en organisaties ons zullen helpen om onze omgeving schoon te houden. In Moengo gaan de leden van de vriendenkring Kerukunan Gotong Royong, voor de derde keer een schoonmaakactie organiseren waarbij hele gebieden van vuil worden ontdaan. Elke keer wordt er een nieuwe locatie uitgekozen, vorig jaar was Albina aan de beurt. Niet alleen in Paramaribo, maar ook in de andere districten zijn verschillende organisaties bezig met schoonmaakacties, maar ook om mensen bewust te maken van het belang van een schone omgeving. Als we allemaal onze erven en straten schoonhouden, hebben we gauw een schoon Suriname.