September 1, 2019


ZWEMMEN MET PIRANHA’S


September 1, 2019

Het is in de afgelopen jaren niet veelvuldig, maar wel sporadisch voorgekomen, dat  dagjesmensen nabij recreatieoorden langs de Surinamerivier, door piranha’s zijn gebeten. Het zwemmen in een rivier waar deze roofvissen voorkomen, is zeker niet ongevaarlijk, vooral als er plekken zijn waar ze veel voorkomen en eerder agressief gedrag hebben vertoond. In al onze rivieren komen er piranha’s voor, maar lang niet in alle zijn ze agressief en gaan over tot het bijten van badgasten. Het is bekend dat het Stuwmeer misschien wel miljoenen piranha’s herbergt en toch wordt er in het meer op bepaalde plaatsen gewoon gezwommen. Het is geen geheim dat deze vissen op bloed en bebloed vlees afkomen en dan kan het heel gevaarlijk worden. Ook is het bekend dat op bepaalde recreatieoorden waar er geen netten zijn aangebracht, bepaalde onverantwoordelijken met eten in het water gaan en restanten om zich heen smijten. De invitatie aan de piranha is dan ook gelijk uitgegaan. Dat deze niet ongevaarlijke vissen over de aangebrachte veiligheidsnetten springen, lijkt ons sterk. Recreatieoorden die deze netten hebben aangebracht en goed verankerd hebben, krijgen dan ook weinig klachten over bijtende piranha’s. Het is bekend dat bij laag water in de omgeving van de brug te Carolina, het niet bepaald veilig is er te gaan zwemmen. Ook mensen met wondjes en dames die ongesteld zijn, moeten zeker niet in de rivier gaan. Dat het zwemmen in onze rivieren niet ongevaarlijk is klopt, alleen moeten we zaken niet gaan overdrijven. Zeker is het zo dat bijvoorbeeld de waarschuwingen van binnenlandbewoners, stipt moeten worden opgevolgd. Indien er gevraagd wordt op bepaalde plaatsen niet te gaan zwemmen, moet men niet koppig zijn en dat alsnog doen. De consequenties kunnen dan zeer verstrekkende gevolgen hebben.