September 1, 2019


BEVRIENDE NATIES VAN REGERING BOUTERSE


September 1, 2019

Suriname heeft hard aan de weg getimmerd voor de verdere versteviging van zijn bilaterale relaties met bepaalde bevriende naties. Dit stond ook in de conceptbegroting 2019 van het ministerie van Buitenlandse Zaken, BuZa, die  vorig jaar bij het parlement was ingediend. ‘’Afgelopen week hebben Rusland en Suriname gesproken over militair-technische samenwerking en het versterken van het wettelijk kader van bilaterale betrekkingen’’, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, zaterdag na gesprekken met onze minister van Buitenlandse Zaken van Suriname, Yldiz Pollack-Beighle. Lavrov: “We hebben gesproken over versterking van het wettelijk kader, we werken intensief aan een uitleveringsverdrag, een overeenkomst over juridische bijstand. Documenten worden opgesteld op het gebied van militair-technische samenwerking.’’ Hij benadrukte dat Rusland zijn medische hulp aan Suriname uitbreidt. “We hebben perinatale medische apparatuur en een beademingsapparaat voor kunstmatige longen geschonken aan onze partners”, aldus Lavrov. Rusland, als BRICS-land (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika), behoort een strategische partner te blijven voor Suriname en zal de mijnbouw-, economische en de toerismesector, verder bevorderen. Keerpunt vraagt zich af, welke voordelen Suriname heeft aan Rusland, behalve de schenking van medische apparatuur, want als er wordt gesproken over het verder bevorderen van de mijnbouw-, economische en toerismesector, dan lijkt het erop alsof de Russen potentie zien in ons land om deze sectoren tot bloei te brengen. Dan lijkt het voor Keerpunt niet logisch, om als eerste stap te beginnen met militair-technische samenwerking. Is er misschien iets gaande waarvan wij niet op de hoogte zijn? Onlangs heeft De Nationale Assemblee, de vriendschap en samenwerkingsovereenkomst tussen Suriname en Servië met 30 stemmen goedgekeurd. Dit gebeurde enkele maanden nadat er een overeenkomst was afgesloten met een Servisch bedrijf om de nieuwe identiteitskaarten te fabriceren en leveren. Wie zal voordeel hieruit hebben gehaald? Waarom wordt er zo weinig aandacht besteed aan westerse investeerders? Deze westerse landen kunnen veel geld investeren in ons land en de economie ontwikkelen, zodat in de toekomst er nog meer geld gegenereerd kan worden. Helaas hebben we gezien dat de huidige regering ervoor kiest om vriendschappen te sluiten met gabbers zoals Maduro, Morales, Erdogan, Putin, Ortega, Xi Jinping, Diaz-Canel en Obiang. Dit zijn stuk voor stuk leiders die hun landen op totalitaire wijze besturen en de democratie niet kennen of geweld aan doen. Wat kunnen wij dan verwachten als volk als de eerste burger van het zich spiegelt aan deze dictators? Zolang Suriname deze paarse ondemocratische koers blijft volgen, kunnen we westerse investeerders vergeten. Waar we wel voor moeten waken, is dat deze ‘bevriende’ naties ons land benaderen, omdat zij het gemunt hebben op onze grondstoffen. We moeten een voorbeeld nemen van andere landen die enorme schulden hebben bij bepaalde landen als voormeld en kijken wat er gebeurt wanneer de leningen niet terugbetaald kunnen worden. We moeten ook geen struisvogel blijven spelen, want dit soort landen staan er bekend om, niet anders dan plunderaars te zijn en komen alleen halen wat er te halen valt. Een goed voorbeeld is de extreme kaalkap/houtroof in ons binnenland die wordt gedaan door Chinezen die grote concessies hebben gehad van de regering Bouterse.