August 24, 2019


WAKEN VOOR DENGUE


August 24, 2019

De Pan American Health Organization, PAHO, beveelt aan de broedplaatsen van muskieten te minimaliseren. De PAHO heeft recentelijk meldingen gehad inzake extreme gevallen van knokkelkoorts in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Er heerst momenteel een nieuwe epidemische cyclus van het denguevirus, waarbij minderjarigen de meest kwetsbare groep zijn. Dengue wordt veroorzaakt door een virus dat vier verschillende, maar nauw verwante, serotypen heeft: DEN-1, DEN-2, DEN-3 en DEN-4, die allemaal op dit halfrond circuleren. Wanneer een persoon van de infectie herstelt, verwerft deze levenslange immuniteit tegen dat specifieke serotype. Serotype 2 is momenteel een van de dodelijkste en is de soort waarvoor kinderen en adolescenten niet immuun zijn. Gezien de gevaren, dringt de PAHO er bij de samenleving op aan, samen te werken om broedplaatsen van muskieten te verwijderen. Dit is de meest effectieve manier om deze broedplaatsen tegen te gaan, zodat de muskieten zich niet kunnen voortplanten. De PAHO attendeert gezondheidswerkers er ook op, patiënten met dengue en andere arbovirussen zoals zika en chikungunya, te diagnosticeren en adequaat te behandelen. De meest voorkomende symptomen van dengue zijn: hoge koorts (40 °C), ernstige hoofdpijn, pijn achter de oogbollen en gewrichts- en spierpijn. Waarschuwingssignalen van knokkelkoorts die dringende medische aandacht vereisen, zijn onder meer hevige buikpijn, aanhoudend braken, snelle ademhaling, bloedingen vanuit de slijmvliezen, vermoeidheid, prikkelbaarheid en aanwezigheid van bloed in het braaksel. Er is geen specifieke behandeling voor knokkelkoorts, maar tijdige detectie, toegang tot medische zorg en goede verzorging van de patiënt, kan complicaties verminderen. Dood door knokkelkoorts is bijna altijd te voorkomen. Keerpunt roept de gemeenschap daarom op om na deze waarschuwing van de PAHO, de omgeving schoon te houden, zodat muskieten geen kans krijgen om broedplaatsen te vestigen. Een ieder moet waken voor de veiligheid van zijn medemens, want voorkomen is altijd beter dan genezen.