Nieuwe onderwijsrichtingen oktober van start

De twee vernieuwde richtingen Bouwkunde (BK) en Model/Commercie & Creatie (MCC), zijn vandaag geïntroduceerd in de University Guesthouse. De eerstejaarsstudenten zullen in oktober 2019 van start gaan met de nieuwe opleiding voor leerkrachten, de Lerarenopleiding Beroepson-derwijs (LOBO) op hbo-niveau.
Onderwijsminister Lilian Ferrier is erg ingenomen met deze nieuwe richtingen. Ze gaf aan, dat er tal van nieuwe mogelijkheden gecreëerd zullen worden. ‘’China biedt geweldige kortdurige beurzen aan, waar mensen zich kunnen oriënteren wat allemaal daar mogelijk is, met name, de richting MCC waar je veel aan kunt verdienen’’, aldus de minister. De bewindsvrouw wil ook dat opleidingen voor de horeca- en toerismesector, op een hoger, internationaal niveau worden verzorgd.
Ferrier juicht LOBO toe, de opleiding sluit volgens haar goed aan bij het onderwijsbeleid dat streeft naar de kwaliteitsverbetering van het beroepsonderwijs. Het project houdt in de vernieuwing van de onderwijsstructuur en de wetgeving op het gebied van onderwijs en de vernieuwing van het curricula. Alleen afgestudeerden van LOBO kunnen docenten worden in het (technisch) beroepsonderwijs. “Het gaat niet om de kinderen die niet geslaagd zijn voor de mulo, maar zij die bewust kiezen voor een andere richting. Dat moeten wij waarderen en kansen geven voor de toekomt. We moeten de doelgroep nu anders gaan beoordelen”, zei Ferrier. Het ministerie kijkt nu al naar andere nieuwe studierichtingen om de docenten klaar te maken de nieuwe uitdagingen aan te gaan.
Marina Jap A Joe, hoofd van het Bureau Lager Beroepsonderwijs (BLBO), zei dat de opleiding aansluit op het beroepsonderwijs. ‘’Met de komst van de nieuwe studierichtingen zal er een boost worden gegeven aan het onderwijs’’, zegt zij.
In 2017 besliste LOBO om in samenwerking met de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Techni-sche Bijstand (VVOB) in te zetten op het uittekenen van een verscherpte visie, missie en een beter opleidingsprofiel dat aansluit bij de beroepsprofielen zoals ze zijn ontwikkeld voor het Surinaams onderwijs.
Waarnemend directeur LOBO, Manuella Veldkamp, gaf een uitgebreide presentatie over de samenwerking en de veranderingen die plaats zullen vinden. Veldkamp: ‘’De bedoeling is dat LOBO competente leraren zal afleveren aan het lbo-onderwijs. Competenties toepassen in het onderwijs is zeer belangrijk. Destijds werd de focus meer gericht op vakkundigheid en minder praktijk, waardoor leraren die voor de klas kwamen te staan, meer over kennis beschikten en weinig ervaring.’’

door Kimberley Fräser

More
articles