August 17, 2019


MONEY TALKS, GOLD WALKS


August 17, 2019

Goud, hout, delen van onze fauna en nog veel meer, worden er momenteel weggedragen richting het buitenland. Dit is volgens sommigen dan ook de oorzaak van de zware onrust in het Iamgold gebied. Illegale goudzoekers maken het werken voor de multinational onmogelijk. Een deel van de goudzoekers woont in die omgeving en beweert dat het gebied hun toebehoort en de multinational al het goud wegdraagt. Iamgold op haar beurt, heeft daarbij alle concessierechten om haar activiteiten aldaar te ontplooien. Zij heeft alle documenten dat zij contracten is aangegaan met de Surinaamse overheid om er goud te ontginnen in hetzelfde gebied. Er is onlangs een dode gevallen en de illegale goudzoekers hebben uit represaille, machines van de multinational in brand gestoken. Ook een elektriciteitsmast moest het ontgelden, dit allemaal ingegeven door de ontevredenheid die er heerst, omdat de goudzoekers niet blij zijn met hun positie in het gebied. Deze situatie is niet normaal, maar heeft wel allemaal te maken met het feit dat de Surinaamse bodem rijk is aan grondstoffen, maar een groot deel van het Surinaams volk profiteert niet van de opbrengsten die verkregen worden uit deze rijkdommen. Als Iamgold de goudroyalty’s overdraagt zoals overeengekomen met de staat, komen die terecht bij de Centrale Bank en naar de mening van de goudzoekers, vissen zij dus achter het net. Ja, we praten dan nu over goud! Het edelmetaal blijkt op veel plekken in onze bodem te zitten, maar het zorgt voor een onverdeelde zegen in het land. Keerpunt is allang op de hoogte dat bepaalde politici enorme belangen hebben in de goudsector, daarom zullen de illegale goudzoekers niet snel de winnende partij zijn. Het gaat hier om een machtsspel en de huidige machthebbers hebben meer (gewapende) macht dan de zogeheten porknokkers. Daarbij komt nog de financiële kant kijken en die is voor de machthebbers véél belangrijker dan het milieu, dat door de goudwinning in schrikbarend tempo wordt verwoest. Money talks and all the gold walks! Normaal gesproken moeten kleine en middelgrote goudbedrijven 36 procent van hun winst afdragen aan de belasting, maar in de praktijk betalen de private ondernemingen nauwelijks belasting, terwijl ze het grootste deel van de goudschat uit de bodem halen. Keerpunt vraagt zich dan ook af, waar de rest blijft. Waar gaat dat geld allemaal naar toe? Wij die niet participeren in de goudsector kunnen slechts gissen, want zelfs de lijst van eigenaren van goudconcessies wordt uitermate geheim gehouden. Zelfs de kaart die aangeeft waar de goudconcessies precies liggen, is niet openbaar. Hetzelfde gebeurt ook met de skalians en de vergunningverlening. Er zijn weer skalians gesignaleerd die actief de bodem van het Paamaka gebied aan het omwoelen zijn en hierdoor wordt wederom een enorme ravage aangericht. De Paramaccaanse gemeenschap ondervindt hiervan ernstig ongerief en hun leefomstandigheden worden hierdoor drastisch ontwricht. Het is voor deze bewoners onbegrijpelijk, waarom de regering tot op heden niet kan of wil optreden tegen skalianhouders. Keerpunt heeft allang door, dat er ook politiek en NDP belang hierachter schuilt, want het probleem is al zo vaak aangehaald en toch wordt er geen duidelijke wet- en regelgeving ontwikkeld voor de skalians. Money talks people, BS walks!