August 17, 2019


GEEN GELD VOOR CANAWAIMA?


August 17, 2019

Kan de veerdienst in de Corantijn tussen ons land en Guyana als een echec worden aangemerkt? Een vraag die zeker gesteld kan worden, nu de veerboot Canawaima  al maanden niet meer vaart en er geen voertuigen meer kunnen worden overgezet tussen de beide landen. Zoals bekend, zouden Guyana en Suriname voor de kosten van de veerbootoperatie opdraaien en wel met een verdeelsleutel van een 50-50 procent. Guyana hield zich al de jaren dat de boot operationeel was aan de afspraken, maar suriname liet het wederom afweten. De opbrengsten uit de veerdienst waren volgens ingewijden, ruim voldoende om een gezonde veerdienst te kunnen onderhouden. Maar nee hoor, er werd volgens berichten, wederom flink gestoeid met de opbrengsten om maar niet van diefstal te spreken. Ruim twee jaar geleden begaf de eerste dieselmotor van het schip het en kon niet gerepareerd of vervangen worden, omdat Suriname zijn 50 procent aandeel in de kosten maar niet kon ophoesten. Om het schip in de vaart te houden, werd er een duwboot aan het schip gekoppeld. De Canawaima wordt verplaatst door twee motoren die aan bakboord en stuurboordzijde van het vaartuig zijn geïnstalleerd. Het schip kan dus moeilijk varen met een motor en daarom werd de duwboot na het uitvallen van de ene motor, ingezet. De uitval van de tweede motor heeft de veerdienst nu helemaal verlamd en dat al enkele maanden. Maar om de motoren te vervangen, zal Suriname financieel moeten inkomen en dat is tot op heden niet geschied, waardoor de veerverbinding met Guyana nu ook een echec wordt als de regering Bouterse niet snel over de brug komt. Wat wij zo vreemd vinden, is dat dit kabinet maar niet begrijpt wat nu wel onmiddellijk pioriteit geniet en wat niet. Zo is het absoluut vreemd dat ze recentelijk weer tientallen nieuwe wagens heeft ingekocht, waarvan een deel wordt ingezet voor de lieden op het Kabinet van de President aan de Kleine Combéweg en voor het kantoor van de First Lady. Keerpunt weet precies om wat voor wagens het gaat en wenst dat nog wel even onder de pet te houden.  Ook geld bossen aan een Waka Pasi tot genoegen van een First Lady en ook nog liegen dat India het project totaal heeft gefinancierd, daar staat dit paarse kabinet bekend om. Maar twee dieselmotoren voor de Canawaima aanschaffen, daar is geen geld voor en slaan we de zoveelste blunder ten opzichte van ons buurland die het ineens wel heel goed doet en de investeerders steeds vaker met grote belangstelling naar dat land kijken. Voor ons halen ze de neus op, vooral als ze nu weer horen wat er allemaal in de Iamgold concessie gebeurt.  En dan hebben we nog de euvele moed om met de Guyanezen te gaan babbelen over de bouw van een brug over de Corantijn.  We hebben reeds bewezen, niet eens geld te hebben of willen vrijmaken voor twee kleine diesel scheepsmotoren en dan te willen gaan onderhandelen met de Guyanezen voor de bouw van een kilometerslange brug over de Corantijn die vele honderden miljoenen dollars zal kosten. Het is verkiezingstijd en de regering Bouterse is wederom doende haar zoveelste luchtkasteel te bouwen. Verhaaltjes over treintjes die gaan rijden vanuit Para naar Paramaribo, kan je niet meer aan de bevolking slijten, dus nu maar weer ijlen over een brug over de Corantijn. De Guyanezen zien je al aankomen met je knullige verhaal. Die hebben daar zeker geen lust in na de zeer slechte ervaring met de Canawaima en de onbetrouwbaarheid van Surinaamse zijde. Maar het is verkiezingstijd en we  gaan vanaf nu tot mei volgend jaar nog meer OH verhalen moeten aanhoren. De pover geschoolden zullen er misschien wederom in trappen en paars kleuren in de stemhokken. De mensen die in de afgelopen negen jaren door schade en schande wijzer zijn geworden, zullen in mei 2020 voor daadwerkelijke ‘change’ stemmen en mensen kiezen die het werk op een juiste manier kunnen klaren.