August 3, 2019


(Foto: Johan de Randamie)

DIERENTUIN IN ZWAAR WEER


August 3, 2019

Wat gebeurt er met onze enige dierentuin, bekend als de Paramaribo Zoo? Het is een zeer trieste dierentuin, want erg veel dieren zijn er niet te zien en wie denkt van een mooi onderhouden tuin te kunnen genieten, komt bedrogen uit. Op veel plaatsen groeit het onkruid welig en de hokken van de dieren staan onder het wied, er is nauwelijks speelgelegenheid voor de kinderen (meeste schommels zijn kapot). Dat onze dierentuin al jaren in een moeilijke financiële situatie zit, is bekend. Het is ook bekend dat reeds in de jaren tachtig, een groot deel van de dieren verloren zijn gegaan en vooral in de jaren negentig, het aantal bezoekers sterk terugliep. In de diertuin zijn verschillende Surinaamse apensoorten, de grote kaaiman, de jaguar en nog enkele tijgersoorten, slangen als de boa en nog enkele vogelsoorten, te zien. De zoo is straks 53 jaar geleden opgericht met het doel om de samenleving kennis te laten maken met de dieren die we in ons oerwoud hebben. Daarnaast levert de zoo een bijdrage aan educatie en voorlichting en is tevens bedoeld voor ontspanning. Echter gaat dit alles steeds achteruit. De dierentuin snakt naar ondersteuning en heeft meerdere malen financiële steun gevraagd aan de regering, met name de First Lady en ook aan de samenleving. Het is begrijpelijk dat de dierentuin het niet alleen kan en ook niet met het beetje dat de overheid als subsidie geeft. Vorig jaar heeft de zoo in plaats van SRD 165.000, slechts SRD 50.000 aan subsidie ontvangen van de overheid. Het is dus logisch dat de leiding bij de dierentuin het steeds moeilijker krijgt. Vorig jaar was een van de zwaarste jaren voor de  zoo. Dit kwam doordat het aantal bezoekers terugliep van 90.000 in 2016 naar 75.000 en het niet op tijd storten van de subsidiegelden. De kosten om de dieren te voeden, het onderhoud van de verblijven en het betalen van de dierenarts, lopen aardig in de papieren. Maar elk jaar speelt hetzelfde probleem. Als het zo doorgaat, zal onze enige dierentuin niet behouden kunnen worden. De overheid moet of de dierentuin afstoten, of met een plamn van aanpak komen. Meer inzet van dierenorganisaties is ook welkom. De Paramaribo Zoo had al bedrijven en personen gevraagd om de dieren te adopteren. Maar alleen de dieren adopteren is niet genoeg, voor het onderhoud is ook geld nodig.