Hakrinbank CEO: ‘Geen fusie met DSB’

Hakrinbank CEO, Rafiek Sheorajpanday, heeft tijdens de Algemene Vergadering van Aandeel-houders (AVA) op woensdag 31 juli, benadrukt dat een eventuele fusie met De Surinaamsche Bank (DSB), absoluut niet aan de orde is. “Op dit moment worden er met DSB geen gesprekken gevoerd over een fusie”, aldus Sheoraj-panday. De aandeelhouders namen geen ge-noegen hiermee en bleven vragen stellen over dit onderwerp. Zo werd gevraagd of dit besluit aan de AVA zal worden voorgelegd, indien een dergelijk plan en de gesprekken daaromtrent, in de toekomst wel op de agenda zullen staan.
De directie heeft haar deelname in het aandelenkapitaal meerdere malen moeten motiveren, omdat de solvabiliteitsratio van de Hakrinbank vóór de deelname al rond de 9 procent zat. Dit is onder de norm van 10 procent van de Cen-trale Bank van Suriname (CBvS). De deelname in DSB heeft geresulteerd in het verder dalen van deze ratio naar 7 procent. De aandeelhouders konden het besluit dus niet begrijpen. De directie heeft aangegeven, dat de deelname in DSB vanuit strategisch oogpunt gezien moet worden, waarbij de bank synergie- en schaalvoordelen zal proberen te realiseren.
Sheoraj-panday gaf aan dat het een besluit is dat perspectiefvol is op de lange termijn.
Ook is besproken de sommatie die een aantal kleinaandeelhouders begin deze week aan de directie en de Raad van Com-missarissen (RvC) had gericht over de zeggenschap van de Staat als grootaandeelhouder. In de sommatie betwisten de kleinaandeelhouders de zeggenschap van de Staat, omdat volgens hen de wettelijke termijn waarin CBvS toestemming heeft gegeven voor een aandelenbelang van meer dan 20 procent, was verstreken.
De toestemming is namelijk pas in 2016 voor een periode van twee jaar gegeven. De toestemming is dus in 2018 verstreken. Hiermee heeft de Staat haar recht op het uitoefenen van zeggenschap verloren, al-dus de kleinaandeelhouders. Daarnaast is de toestemmingaanvraag ook te laat bij de CBvS ingediend, aangezien de Wet Toe-zicht Bank- en Kredietwezen in 2011 is in-gegaan.
De RvC heeft aangegeven het hiermee oneens te zijn, om voor hem mo-verende redenen. Verder was het opvallend dat de directie in haar presentatie weinig aandacht heeft besteed aan het bespreken van het door de regering gevoerde beleid en de daardoor gecreëerde macro-economische situatie, ondanks de bank in haar jaarverslag hierop bijzonder kritisch is. In voorgaande jaren, met dhr. Jim Bousaid als CEO, werd ferme kritiek geuit aan het adres van de regering over het gevoerde beleid en de rol van de Staat als grootaandeelhouder.
Uit het jaarverslag blijkt dat de totale staatsschuld van ons land in ruim twee jaar tijd is verdubbeld van SRD 9,5 miljard naar SRD 18,7 miljard. Deze schuld is in deze periode voornamelijk bij het lokale bankwezen opgebouwd. De schuld aan het bankwezen is van 2016 tot 2018 ge-groeid van SRD 909 miljoen naar SRD 2,6 miljard. Het gevolg hiervan uit zich ook in de rentelasten van de regering, die in vergelijking met 2016 zijn gestegen van SRD 516 miljoen naar SRD 1 miljard per jaar.
Gezien de toenemende omvang van de staatsschuld, zal deze post de komende jaren versneld verder oplopen, wat kan leiden tot verdringing van noodzakelijke overheidsuitgaven. Verder vormen de aanhoudende en excessieve financieringstekorten van de Staat, de ruime liquiditeit in de Suri-naamse economie, het tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans en de verminderde kapitaalimport, een serieuze bedreiging voor de wisselkoersstabiliteit. Het aanbieden van certificate of deposits en goudcertificaten door de CBvS moet hiervan niet los gezien worden. Door beleggers te stimuleren om in deze financiële in-strumenten te beleggen, probeert de CBvS de ruime liquiditeit (in SRD’s) te verminderen. Hierdoor probeert zij de kans op een hoge inflatie en verhoging van de wisselkoers te verlagen.

Resultaat 2018
Tijdens de AVA heeft de Hakrinbank verantwoording afgelegd over het boekjaar 2018. Het geconsolideerd balanstotaal steeg met 12 procent tot SRD. 4,64 miljard.
De winst voor belastingen nam af met 13 procent tot SRD. 47,8 miljoen. Het rendement was vooral in de eerste helft van het jaar teleurstellend, waarbij in de tweede helft er een verbetering optrad. Door de grotere groei van het balanstotaal ten opzichte van het rendement en eigen vermogen, is de BIS-ratio in 2018 verminderd. Hierdoor zal de bank over het boekjaar 2018 geen dividend uitkeren aan haar aandeelhouders.
De Hakrinbank heeft geparticipeerd in de emissie van de DSB Bank in november 2018 en een belang van 18 procent verworven. Het doel hiervan is het bevorderen van een strategische samenwerking tussen bei-de bankinstellingen gericht op het realiseren van schaal- en synergievoordelen. De banken zien deze voordelen met name op het gebied van ICT, betalingsverkeer, waaronder creditcard transacties en compliance. De Hakrinbank heeft geen dividend uitgekeerd aan haar aandeelhouders, omdat zij niet voldoet aan de minimum solvabiliteitsnorm.
Om haar eigen vermogen aan te sterken en op korte termijn weer te voldoen aan de solvabiliteitsnorm, zal de bank aan het einde van dit jaar een aandelenemissie houden, met als doelstelling om SRD 100 miljoen in aandelenkapitaal en SRD 100 miljoen in een achtergestelde lening op te halen. De bank beoogt hiermee eind 2019 een solvabiliteitsratio van 15 procent te hebben.

Brief aandeelhouders
Een aantal aandeelhouders van de Hak-rinbank heeft per brief geëist, dat er onmiddellijk ervoor gezorgd wordt, dat de Staat Suriname geen zeggenschap meer uitoefent in de besluitvorming in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van de bank en daarbuiten. De redactie van De West heeft besloten deze brief in extenso op te nemen in deze editie op pagina 8.

More
articles