Ziekenhuizen moeten blikvoeding niet opdringen

Jennifer Geerlings-Simons, voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), waarschuwt gezondheidsinstanties, onder meer ziekenhuizen, moeders niet te adviseren blikvoeding te geven aan hun pasgeboren baby, dit omdat het vaak een tot twee dagen duurt voordat de borstvoeding op gang komt. Dit zei Simons vanmorgen bij de opening van de Internationale Borst-voedingsweek bij het hoofdkantoor van de Stichting Regionale Gezond-heidsdienst, door het ministerie van Volksgezondheid in samenwerking met de Stichting ter Bevordering van Borstvoeding in Suriname (STIBOSU).
“Ik hoop dat dit drama zich niet meer voltrekt in ziekenhuizen’’, zei Simons tegen minister Antoine Elias van Volksgezondheid. Simons vroeg aan de minister, om hierin verandering te brengen indien dit nog gebeurt. “In ziekenhuizen en waar baby’s geboren worden, moeten mensen geen blikvoeding opgedrongen krijgen.”
Volgens Simons grijpen vrouwen veel te snel naar blikvoeding, omdat ze denken dat ze niet genoeg borstvoeding hebben. Maar het duurt soms een aantal dagen voor de borstvoeding goed op gang komt. “Er moet met de moeders gewerkt worden, zodat ze inderdaad hun baby alleen in geval van ziektes en uitzonderlijkheden, blikvoeding geven. We zijn God dankbaar dat wij dit alternatief hebben voor die gevallen waar het echt nodig is, maar in 99 procent van de gevallen is het niet nodig”, zei Simons.
Jonge meisjes denken volgens Simons, dat wanneer ze geen borstvoeding geven aan hun kind, zij dezelfde borsten zullen hebben totdat zij de leeftijd van 60 jaar hebben bereikt. “Kind of niet, borstvoeding of niet, iedereen wordt ouder en daar komen de tekenen van het leven.
Alleen wanneer je vaak borstvoeding geeft, word je beloond in de vorm van minder kans op borstkanker en dat de baarmoeder zich beter hersteld.”
Ze moedigde alle gezondheidswerkers en het ministerie van Volksgezondheid aan, om een intensieve voorlichtingscampagne over borstvoeding voor een lange periode uit te voeren op met name scholen. Verder verwacht Simons, dat in de poliklinieken van de RGD, het geven van borstvoeding een dagelijks praktijk, voorlichting en ondersteuning wordt naar de moeders. Ze sprak ook over de wet, die onlangs is aangenomen in DNA, dat aan alle vrouwen het recht geeft op maximaal 16 weken zwangerschaps- en ouderschapsverlof.
RGD-directeur Sebita Gopal, wees erop, dat de wereld bedreigd wordt door het gebruik van blikvoeding. Een direct gevolg is het aantal gevallen van babysterfte dat zich jaarlijks voordoet, vanwege verkeerde voeding. Vandaar dat vrouwen geadviseerd worden om te kiezen voor borstvoeding, vanwege de vele voordelen. Het thema was: ‘Empower Parents, Enable Breast-feeding’.

door Kimberley Fräser

More
articles