Cannabis adviseur: ‘Er is werk aan de winkel voor DNA’

“Er werk aan de winkel is voor De Nationale Assemblee (DNA) betreffende de wetgeving”, stelde Boy Guardiola, voorzitter van het Advies- en Monitoringsorgaan Wet Verdovende Middelen, vanmorgen tijdens de internationale conferentie over het reguleren en vergunningplichtig stellen van de cannabisindustrie in Suriname. De conferentie is georganiseerd om informatie te geven over de gereguleerde teelt van cannabis voor medische en wetenschappelijke doeleinden.
Het parlement heeft de Wet Verdovende Middelen vorig jaar gewijzigd, waarbij is opgenomen, dat cannabis met een Tetrahydrocannabinol (THC) gehalte van 1,5 procent voor medicinale doeleinden niet meer illegaal is. Tot nu zijn er in Suriname drie ondernemingen die cannabisolie met een THC-gehalte van 3 procent produceren. Dit is echter boven het vastgestelde gehalte. Een organisatie heeft het adviesorgaan vandaag geadviseerd om eerst een proefperiode van drie jaar in te lassen, terwijl ondertussen een wetenschappelijk en economisch–technisch onderzoek wordt verricht en tevens een kwaliteitsbepaling en regionale spreiding van verschillende variëteiten. Guardiola is bereid dit advies op te volgen en mee te nemen in het beleid.
Guardiola gaf een presentatie over het geïntegreerd monitorings- en handhavingssysteem, waarbij de noodzaak en uitdagingen over de cannabisindustrie zijn weergegeven. Dit adviesorgaan heeft als doel toezicht te houden op de naleving van de Wet Verdovende Middelen en zal concrete voorstellen doen over verdragsverplichtingen die niet voldoende in een wetsbepaling hebben geresulteerd. Een van de belangrijke wettelijke taken is om gevraagd en ongevraagd advies, uit te brengen aan de minister over verdragsverplichtingen in het kader van artikel 1, de Wet Verdovende Middelen.
De uitdagingen zijn als volgt: Suriname heeft een geïntegreerde procedure om de afwijkende bewegingen van farmaceutische producten waarvan de samenstelling een of meer gereguleerde stoffen bevat, te controleren en waar nodig te voorkomen; Het systeem bestaat uit het ministerie van Justitie en Politie, geneesmiddelenregistratiecommissie en farmaceutische inspecteur; aan deze geïntegreerde procedure is het advies- en monitoringsorgaan toegevoegd in 2018. De uitdagingen liggen in het harmoniseren van de monitorings-en handhavingsactiviteiten. Tot op heden heeft Suriname nagelaten om deze verdragsverplichting in voldoende mate uit te werken in nationale wetgeving. Dit adviesorgaan zal inspelen op deze uitdagingen door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, te accommoderen in het adviesorgaan, waarbij de doelstelling is om medicinale cannabis beschikbaar te maken in Suriname, rekening houdend met wet- en regelgeving en de verdragsplicht die Suriname heeft.

door Kimberley Fräser

More
articles