Veiligheid Rosebel gegarandeerd ‘Goudfabriek draait op laag pitje’

De veiligheid rond Rosebel Gold Mines is gegarandeerd en het onderzoek is gaande. “Ik wens wel aan te geven dat de veiligheid in dit gebied gegarandeerd is, ondanks de emoties waarmee wij nu geconfronteerd worden”, deelde de minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw, gisteren mee aan het parlement.
Zijn collega van Natuurlijke Hulpbron-nen, Sergio Akiemboto, gaf aan dat de goudfabriek op een laag pitje draait. De werkzaamheden zijn stopgezet. Ruim 600 werknemers zijn geëvacueerd. Het onderzoek van het Open-baar Ministerie naar wat er zich precies heeft afgespeeld op zondag 28 juli, is in een afrondende fase. Op deze dag hebben illegale porknokkers (goudzoekers) het terrein van de multinational betreden en een aantal machines en een bus die werknemers moest vervoeren, in brand gestoken. Dit als wraakactie, nadat een porknokker werd doodgeschoten en een andere verwond.

Zij bevonden zich op het terrein van het goudbedrijf.
Het Korps Politie Suriname (KPS) verklaart op zijn website, dat een taskforce, bestaande uit het Korps Politie Suriname, het Nationaal Leger, de organisatie Ordening Goud Sector en bewakers van Iamgold, bezig waren een grote groep illegale goudzoekers uit de concessie te verwijderen. Op een bepaald moment liep de situatie uit de hand waarbij de taskforce gebruikmaakte van hun vuurwapens. Getrouw zei dat hij niet op de hoogte is van een dergelijke taskforce en hierover contact zal opnemen met de leiding van het KPS. Het korps heeft afspraken met het goudbedrijf, dat de politie kan worden ingeschakeld als porknokkers buiten de afgesproken gebieden, naar goud zoeken. Hiervan was afgelopen zondag sprake. Hij zei dat het KPS zoals altijd, de opdracht heeft om te de-escaleren en niet onnodig in te grijpen.
Uit voorlopige rapportages is gebleken dat de politie op locatie niet met één, maar met meerdere groepen illegale goudzoekers te maken had. Onderzoek moet uitwijzen als de groepen de confrontatie zochten of dat het expliciet de politie was. Getrouw zei dat het onderzoek zal uitwijzen als de politie rechtmatig heeft opgetreden of het handelen al dan niet proportioneel was. Het lichaam van de omgekomen porknokker Furgill Aloeboetoe, is inmiddels na obductie vrijgegeven aan de nabestaanden.
Minister Akiemboto gaf aan dat de multinational nog voor drie tot vijf dagen erts heeft om te verwerken in de fabriek. Gewacht wordt op de normalisatie van de activiteiten om de werknemers weer naar de plant te halen. Echter moet de overheid volgens hem wel zorg dragen voor de veiligheid. Akiemboto wees erop, dat het verlies dat het bedrijf door deze kwestie lijdt, ook inkomstenderving betekent voor Suriname. Hij gaf aan dat er aan de ene kant een leven te betreuren is en aan de andere kant bedrijfseigendommen van de multinational zijn vernietigd. Hij zei dat wij allemaal verloren hebben, waarbij de ene het pijnlijker ervaart dan de ander. De minister benadrukte, dat wij met zijn allen herhaling van hetgeen zich afgelopen zondag heeft voorgedaan, moeten voorkomen. Volgens hem gaat het om een voortslepende kwestie die al jaren speelt, waarop nooit een afdoend antwoord is gekomen. In 2017 zijn er afspraken gemaakt tussen Iamgold en Makamboa door tussenkomst van de regering. De goudzoekers kunnen op een efficiënte manier naar goud zoeken op aangewezen plekken. De minister zei dat de afspraken nog steeds recht overeind staan en ook werken. Hij stelde dat Makamboa niet betrokken is bij het incident en dat de omgekomen persoon geen lid is van Makamboa, maar een jongere uit het district Brokopondo.

More
articles