‘Situatie Rosebel geen gezonde zaak’

De situatie bij Rosebel Gold Mines (RGM), is volgens de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), niet gezond. Akmos-voorzitter Sham Binda, zegt desgevraagd, dat wat nu gaande is bij de buitenlandse mijnactiviteiten waar Surinaamse eenheden oprukken tegen onze eigen kinderen, kan escaleren in een tweede binnenlandse oorlog. Hij geeft aan dat het recht van de binnenlandbewoners over hun grondgebied wordt geschonden door deze weg te geven aan multinationals en vreemdelingen.
Volgens Binda zoeken bijkans 40.000 Brazilianen goud in ons achterland, waarvan velen in dienst zijn van Surinaamse goudbedrijven die stromannen zijn van politieke bonzen of personen die gelieerd zijn aan politici. Hij geeft aan dat dit gebeurt zonder dat er rekening wordt gehouden met het milieu. Hij verwijst in dit kader naar de skalians. De Akmos maakt zich ook zorgen over ons hout dat wordt weggedragen door buitenlanders en diamant en andere zaken die reeds gewonnen worden zonder dat de overheid hiervan op de hoogte is. De Akmos-voorzitter benadrukt dat het nu de tijd is om te protesteren tegen het huidige regiem.
“Anders zal straks ons eigen achterland niet meer toegankelijk zijn en de misère zal zich naar de stad verplaatsen met alle gevolgen van dien. Laat uw stem horen. Het syndicaat vernietigt onze toekomst.’’

door Johannes Damodar Patak

More
articles