May 18, 2019


GELUIDSOVERLAST EEN ELLENDE VOOR DE SAMENLEVING


May 18, 2019


Geluidsoverlast blijft een groot probleem in ons land. Het is duidelijk dat sommige mensen zich helemaal niet storen aan wetten en regels en nog minder aan normen en waarden. We beschikken over een Hinderwet, maar het lijkt erop alsof we niet op de hoogte zijn van deze wet en ook niet weten wat die inhoud. Ook staat er in artikel 56 lid 1 van de Politie Strafwet, dat indien men hinderlijk geluid maakt en dat degene die door middel van een toestel/apparaat, bestemd of gebruik voor het hoorbaar maken van muziek of van de menselijke stem (luidruchtig praten ); hetzij in de buitenlucht of in een afgesloten ruimte, voor de omgeving hinderlijk geluid maakt, wordt conform de wet gestraft met een geldboete. De politie zou dus in dit soort situaties moeten optreden, om de leefbaarheid in veel buurten weer op een aanvaardbaar niveau te brengen. Helaas faalt de politie op dit stuk in veel opzichten. De schuldigen en medeschuldigen zijn tegenwoordig de autobezitters met grote boxen in de voertuigen en de politie die alles oogluikend toestaat. Daarbij komen ook nog de eetgelegenheden die zelfs ook speakerinstallaties installeren die tot in de vroege ochtend luide muziek voortbrengen om zodoende meer klanten aan te trekken. De politie zou in dit soort situaties kunnen optreden en bekeuringen uitdelen. Echter is het zo dat Keerpunt andere verhalen te horen krijgt, waarbij wij ons afvragen of bepaalde politieagenten wel weten wat daadwerkelijk hun taken en verantwoordelijkheden zijn. Op verschillende manieren hebben buurtbewoners in de omgeving Paramaribo-Noord (Wilhelminastraat en Tourtonnelaan), Zuid (Zinniastraat en Hermitage mall) en het Centrum (de Waterkant) hun beklag op sociale media gedaan, aangezien de politie slechts zelden hard optreedt. Keerpunt kwam afgelopen weekend een bericht van een jongedame tegen op sociale media, waarbij deze aangaf hoe teleurgesteld zij is met betrekking tot de aanpak van de politie. Haar verhaal luidt als volgt: Vanmorgen 02:36 is mijn hart gebroken omdat ik onder ogen heb mogen zien hoe de politie omgekocht is met 2 biertjes. Ik heb spijt dat ik het niet heb gefilmd. Al ongeveer 3 maanden ervaren wij geluidsoverlast van de buren aan de overkant die oorspronkelijk een Cajun Fried Chicken eettent geopend hebben aan de Zinniastraat.  Zij zijn plotseling overgestapt van de verkoop van eten, naar het afdraaien van ontzettend luide muziek. Het is momenteel 02:52 en het is nog steeds gaande. Politiepost Munder (PP Munder) is al een aantal keren opgebeld en wanneer wij ze eindelijk aan de lijn krijgen, komen ze wel langsrijden. Het geluid wordt dan voor 10 tot max. 20 minuten minder luid en daarna gaan de buren vrolijk verder. Vanmorgen was het weer eens zover en deze keer belden wij weer naar PP Munder. Een nummer was constant bezet en het andere nummer werd niet beantwoord. Wij belden naar 115 en kregen een agent (hij mag z’n naam niet doorgeven) aan de lijn die er meteen mensen op af zou sturen. Fijn, deze keer besloot ik op het terras te gaan zitten, wachtend op de agenten, zodat ze deze keer misschien konden aanwijzen wie belde (in de hoop dat de buren het serieus zouden nemen en rekening zouden houden). De agenten kwamen aanrijden, het geluidsvolume werd verlaagd, een paar mannen liepen om de beurt naar de auto, en geloof het of niet: de laatste man bracht 2 BIERTJES VOOR DE AGENTEN. Ik had hoop dat de agenten ze zouden aanspreken dat ze niet om te kopen zijn, maar HELAAS, HELAAS, HELAAS was dat niet zo. De biertjes zijn ontvangen, de muziek werd nog luider en ik zat erg teleurgesteld op het terras. Zonder resultaat. Ik ben niet iemand die zulke momenten bewust wil filmen en hekel soms het feit, dat men alles loopt te filmen. Maar nu pas begrijp ik waarom. Om zulke gevallen. HEEL JAMMER. Ik HAD HOOP. Ik heb een dochtertje van 2 jaar. Mijn buurvrouw die nog regelmatiger dan ik opbelt, heeft een zoontje van 11 maanden. En de kinderen worden zo vaak wakker hierdoor. Het is momenteel 03:10 en ik ben klaarwakker. Door die muziek, MAAR MEER NOG DOOR WAT IK HEB MOGEN WAARNEMEN.  Ja, wij kunnen en zullen een brief richten aan de buurtmanager en de DC. Hopelijk kunnen wij daar nog wat vertrouwen in hebben. Maar wat ik daarnet heb meegemaakt is zeer teleurstellend en droevig. Dienstvoertuig- 2 agenten in uniform- tijdens de dienst- wegrijdend met een biertje in de hand. JAMMER.

Dit soort situaties zullen pas tot het verleden gaan behoren wanneer er zware boetes worden uitgedeeld. Ook zou de politie beslag moeten kunnen leggen op dit soor zware installaties. Vervolgens moet de politie weten, dat zij haar werk naar behoren moet doen en beseffen dat er gelet wordt op haar handelingen. Het fenomeen dat er tot ‘s avonds laat wordt gefeest in woonwijken is al jaren een probleem, want ook de partybussen maken onderdeel van de ernstige vorm van geluidsoverlast wanneer zij door woonwijken rijden. Deze mensen beseffen niet dat zij hierdoor het leef- en woongenot van bewoners ernstig vernietigen.