May 12, 2019


RGD AMBULANCE MOET 24U BESCHIKBAAR ZIJN


May 12, 2019

De ambulancedienst van de Regionale Gezondheidsdienst, RGD, moet uitgebreid worden naar een 1X24u dienstverlening. Niet alle posten van de RGD waar er een ambulance is, bieden 1X24 uur dienstverlening. Dit is het geval op Lelydorp. Op 1 mei werd er telefonisch via de politie het verzoek gedaan om een ambulance op te roepen om een zorgbehoevende patiënt te vervoeren naar de Spoed Eisende Hulp, SEH, van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP. Tot verbazing van de beller zei de politie dat de ambulance niet ter beschikking was, omdat de spoedpost van de Regionale Gezondheidsdienst, RGD, tot en met 23:00u in de avond geopend is. De familieleden hebben met eigen vervoer de patiënt zo snel mogelijk naar de SEH gebracht, maar de  patiënt overleed voordat hij behandeld kon worden. Indien de ambulancedienst ter beschikking was, had de patiënt het misschien gered. Bij het inschakelen van een ambulance wordt er geprobeerd om de patiënt te stabiliseren. De RGD heeft op Geyersvlijt, Meerzorg, Latour en Lelydorp, spoedposten die elk over een ambulance beschikken. De andere poliklinieken kunnen volgens de website van de RGD, 1X24u via een oproepingssysteem een beroep doen op de ambulancedienst. Als dit ook inderdaad in de praktijk zo is, is een grote vraag. De RGD zou ervoor moeten zorgen dat vooral in gebieden waar de ziekenhuizen op een afstand zijn, de ambulancedienst 1X24u beschikbaar is. Ook de spoedposten zouden de hele dag open moeten zijn. Op zo een manier kunnen mensen eerder geholpen worden en hoeven zij niet speciaal af te reizen naar het AZP. Hierdoor wordt de druk op het AZP ook weggenomen. De bevolking moet te allen tijde gebruik kunnen maken van de gezondheidzorg, zo wordt voorkomen dat mensen nodeloos hun leven verliezen.